Állam- és kormányfők tucatjai búcsúztatták Chávezt

Vágólapra másolva!
Raúl Castro kubaiés Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő állt egymást váltva díszőrséget a múlt héten elhunyt venezuelai elnök temetésén Hugo Chávez koporsója körül. Az Európai Unió tagországaiból és az Egyesült Államokból is érkeztek küldöttségek az órákig tartó, Caracasban rendezett szertartásra.
Vágólapra másolva!

Caracasban helyi idő szerint délelőtt kezdődött és órákon át tartott Hugo Chávez állami temetési szertartása. A venezuelai elnök búcsúztatásán 33 állam- és kormányfő, közöttük Európából csak Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vett részt.

A ravatalozóként szolgáló katonai akadémia előtt tízezrek álltak sorban, hogy egy utolsó pillantást vethessenek a rendkívül népszerű politikus földi maradványaira. A ceremóniáról az összes venezuelai televízió és rádió élő adásban számolt be. A pénteki napra munkaszünetet hirdettek Venezuelában.

Az elnök holttestét még hét napon át a ravatalon hagyják, hogy minden gyászoló láthassa. Péntekig több mint kétmillióan tekintették meg. Később a bebalzsamozott holttestet a forradalom múzeumában helyezik el.

A pénteki szertartás során az államfők - köztük Raúl Castro Kubából és Mahmúd Ahmadinezsád Iránból - egymást váltva díszőrséget álltak a koporsó körül. Az Európai Unió tagországaiból és az Egyesült Államokból csak alacsonyabb rangú küldöttségek érkeztek Caracasba.

A szertartás után, helyi idő szerint este rendkívüli ülést tart a venezuelai parlament, amely beiktatja az elnöki hivatalba Nicolás Maduro eddigi alelnököt. Az ellenzék túlnyomó része nem vesz részt az aktuson, mert úgy értelmezi az alkotmányt, hogy a parlament elnökének kellene betöltenie az államfői tisztséget a 30 napon belül megtartandó választások eredményének kihirdetéséig.

Maduro a szertartáson megígérte, hogy folytatja Chávez küzdelmét a szocializmusért Venezuelában. A legfrissebb hangulatfelmérés 46:34 százalékos arányú támogatottságot mutatott ki az ő oldalán az ellenzék elnökjelöltjével szemben.

Hugo Rafael Chávez Frías 1999-től volt elnök. Élete 59. évében, kedden hunyt el hosszas rákbetegség következtében, amelyből Kubában próbálták meg kigyógyítani. A caracasi állami gyászszertartás kezdetével egy időben Havannában 21 ágyúból díszlövést adtak le az emlékére.