0,07 százalékon múlt a kenyai választás

Vágólapra másolva!
Az emberiesség elleni bűnökkel vádolt Uhuru Kenyatta lett az afrikai ország elnöke.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan bejelentették szombaton Kenyában, hogy Uhuru Kenyatta győzött az elnökválasztáson a szavazatok 50,07 százalékával. Így az elnökválasztás már az első fordulóban eldőlt, mivel Kenyatta megszerezte a voksok több mint felét.

Kenyatta győzelmét az ország központi választási bizottságának elnöke jelentette be. A legfőbb rivális, Raila Odinga kormányfő 8050 szavazattal kapott kevesebbet eddigi helyettesénél.

Közben a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) közölte, hogy Kenyatta elnökként sem élvez büntetlenséget, ha vádat emelnek ellene emberiesség elleni bűnök miatt. "Az elnökválasztás eredményének kevés jelentősége van, a politikától függetlenül folyik az igazságügyi eljárás a bíróságon annak római alapokmánya szerint" - jelentette ki az ICC szóvivője Hágában.

A mostanit megelőzően 2007-ben rendeztek választásokat, akkor a feltételezett csalások miatt véres zavargások robbantak ki. A zavargásokban több mint ezren haltak meg, és több százezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

A 2010-ben életbe lépett alkotmány a mostani választás után megszünteti a kormányfői tisztséget, így az elnök egyben a végrehajtó hatalom feje is lesz.