A kompromisszumban bízhat a borismerő Erdő Péter

Vágólapra másolva!
A két legnagyobb esélyesnek az olasz Angelo Scola és a brazil Odilo Scherer számít a pápaválasztáson, de Erdő Péter is befuthat kompromisszumos megoldásként az olasz sajtó szerint.
Vágólapra másolva!

Angelo Scola milánói érseket és Odilo Scherer brazíliai bíborost tartja a két legesélyesebb pápajelöltnek a szombati olasz sajtó három nappal a konklávé kezdete előtt.

Az első voksolási fordulóban Angelo Scola kapja a legtöbb szavazatot - véli a legolvasottabb olasz napilap, a La Repubblica. A lap szerint a milánói érsek 40, többségében külföldi bíboros támogatására számíthat. Scolát támogatná az olasz püspöki kart vezető Angelo Bagnasco és az újság által "mediterrán hálózatnak" nevezett bíborosi csoport, vagyis a franciák, spanyolok, horvátok. Scola megválasztását támogatná Christoph Schönborn bécsi érsek is, aki lapértesülések szerint Scolával már egy Vatikánon kívüli találkozón egyeztetett.

A másik nagy esélyesnek a Kúria és Tarciso Bertone volt szentszéki államtitkár pápajelöltjét, Odilo Scherert tartják. A világ legnagyobb egyházmegyéjének számító Sao Paulo érseke 25 szavazatban reménykedhet az első fordulóban.

Ha a Scolát és Scherert támogató bíborosi táborok versenyében egyik sem tud többséget szerezni, kompromisszumos megoldás születhet egy harmadik jelölttel. Ez az újságok szerint Marc Oullet kanadai, Erdő Péter magyar vagy André Vingt-Trois francia bíboros lehet.

A Corriere della Sera nehezen tudja elképzelni, hogy a pápaválasztásba ne szólnának bele az észak-amerikai bíborosok, akiknek jelöltje a ferences Sean Patrick O'Malley bostoni érsek, aki "az utóbbi napok vatikáni tanácskozásain szerzetesi csuhában, mezítláb és szandálban vett részt, és oroszlánrészt vállalt az amerikai egyház pedofíliaellenes küzdelmében".

A Corriere is úgy látja azonban, hogy a "végén a bíborosok preferenciája" Schönbornra vagy Erdőre eshet. Utóbbit "nagy tisztelet övezi, hét nyelven beszél", és az Il Messaggero szerint "értelmiségi és jó borismerő". A La Stampa szerint egyáltalán nem kizárt, hogy afrikai lesz a pápa, mivel "1978-ban sem gondolta volna senki, hogy kelet-európai lesz". Az újság hangsúlyozta, hogy a konklávé március 12-i kezdete a Kúria bíborosainak győzelmét jelenti a hosszabb egyeztetést és a pápaválasztás későbbi kezdetét szorgalmazó, Vatikánon kívüli bíborosokkal szemben. Erdő Péter vélt esélyeiről itt olvashat bővebben.