Morales: Hugo Chávezt megmérgezték

Vágólapra másolva!
A bolíviai elnök szerint Amerikának minden eszköze megvan ahhoz, hogy a kapitalizmusellenes mozgalmak olyan vezetőit, mint Jasszer Arafat vagy Hugo Chávez, megölje.
Vágólapra másolva!

Nagy visszhangot keltett Venezuelában Evo Morales bolíviai elnök kijelentése, miszerint "szinte biztos" abban, hogy legközelebbi szövetségesét és barátját, Hugo Chávez venezuelai elnököt megmérgezték. "A testvéreink (a venezuelai vezetők) alapos vizsgálatot fognak lefolytatni, de én szinte biztos vagyok abban, hogy Chávezt megmérgezték" - idézte szombaton a venezuelai média Evo Morales szavait.

A bolíviai elnök úgy fogalmazott, hogy "a birodalomnak" - vagyis az Egyesült Államoknak - minden eszköze megvan ahhoz, hogy kormányok és politikai vezetők hatalmának megdöntését, a kapitalizmus elleni társadalmi mozgalmak elfojtását szövögesse, de amikor nem sikerül neki, a politikai vezetők életére tör, mint ahogyan történt szerinte Jasszer Arafat palesztin vezetővel is.

Ilyen összeesküvés-elméletről Hugo Chávez is beszélt halála előtti hónapokban, miután kiderült, hogy daganatos betegségben szenved. Sőt még ő figyelmeztette Moralest arra, hogy nagyon körültekintőnek kell lennie. Tavalyelőtt decemberben a venezuelai elnök "nagyon furcsának" mondta azt, hogy az utóbbi időben több latin-amerikai vezetőnél állapítottak meg daganatos megbetegedést.

Egy hónap múlva választanak Venezuelában

Április 14-én tartják meg az előre hozott elnökválasztást Venezuelában - jelentette be szombaton a caracasi választási bizottság. Az áprilisi voksoláson dől el, hogy ki lesz az utódja a hét elején elhunyt államfőnek, Hugo Cháveznek, akit a tavalyi októberi elnökválasztáson harmadszor is államfővé választottak, de betegsége miatt a hivatali esküt már nem tette le.

A jelöltállításra mindössze két nap, március 10-e és 11-e áll rendelkezésre, és a választási kampány időtartamát is rendkívül szűkre szabták: április 2-től 11-ig tart. Egyes vélemények szerint ilyen rövid idő alatt lehetetlen megszervezni az elnökválasztást, de Tibisay Lucena, a választási bizottság elnöke azt mondja, hogy az elektronikus szavazórendszer készen áll.

Az egyik elnökjelölt bizonyosan Nicolás Maduro volt alelnök lesz, akit szombaton választott meg a parlament ideiglenes államfőnek. Maduro a beiktatása után rögtön arra utasította a választási bizottságot, hogy haladéktalanul írja ki az előrehozott elnökválasztást.

Röviddel a választások kiírása után a Demokratikus Egység Asztala (Mesa de la Unidad Democrática, MUD) nevű ellenzéki tömörülés hivatalosan is bejelentette, hogy újra Henrique Capriles volt mirandai kormányzót javasolja elnökjelöltjének.