Jogállamiságtól búcsúzó Magyarországról ír a német Spiegel

Vágólapra másolva!
Vezető hírként hozza a hétfőre tervezett magyar alkotmánymódosításról szóló cikkét a Spiegel német magazin internetes kiadása. A lap szerint Magyarország búcsút mond a jogállamiságnak, a magyar miniszterelnök "masszívan bővíti a hatalmát".
Vágólapra másolva!

Magyarország búcsút mond a jogállamiságnak - írta hétfő délelőtti cikkében a Spiegel német magazin internetes kiadása. A lap Áder János magyar államfő berlini látogatásával kapcsolatban cikkezik a magyar kormányról. Azt írják, Magyarország és az EU közötti viszony "minden, csak nem normális", és Áder párttársa, Orbán Viktor miniszterelnök "masszívan bővíti a hatalmát".

Miközben az államfő a német-magyar kapcsolatokat igyekszik ápolni Berlinben, Budapesten a parlament egy rendkívül vitatott alkotmánymódosításra készül. A lap, miközben az "alkotmányosság utolsó őrének" nevezi a magyar Alkotmánybíróságot, arról ír, hogy "Európa szívében egy ország éppen feladja az alkotmányos rendet".

A Spiegel szerint ebben vezető szerepet játszik Kövér László házelnök, akinek múlt pénteki Hír Tv-s megnyilvánulását is idézik, amelyben Kövér Magyarország elleni nemzetközi összeesküvésről beszél.

A Spiegel röviden ismerteti is a tervezett alkotmánymódosítás lényegét, külföldi és belföldi kritikusokat idéz, és megjegyzi, hogy a lépés a jogállamiság súlyos csorbítása.

A kormány olyan korábbi törvényjavaslatokat emelne be az alkotmányba, amelyeket az Alkotmánybíróság korábban megsemmisített. Kimondanák, hogy az alaptörvény tavaly januári hatálybalépése előtt meghozott AB-határozatok hatályukat vesztik, hogy az alkotmány része lehet a kommunizmus elítéléséről szóló nyilatkozat, hogy jogellenessé lehet nyilvánítani a hajléktalanságot, hogy a felsőoktatási tanulmányok állami finanszírozásának törvényi feltétele lehet a későbbi magyarországi munkavállalás, hogy a családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony lehet, illetve korlátoznák a kampányolást.