Elsőre nem sikerült a pápaválasztás

Vágólapra másolva!
Első ülésükön nem jutottak döntésre a pápaválasztó bíborosok a Vatikánban. A Sixtus-kápolna kéményéből este háromnegyed nyolc előtt néhány perccel fekete füst szállt fel. Szerdán újra szavaznak.
Vágólapra másolva!

Eredménytelen volt a pápaválasztó konklávé első szavazása - fekete füst szállt fel a Sixtus-kápolna kéményéből. Mivel nem sikerült az első szavazáson dönteni az új pápa személyéről, a bíborosok szerdán folytatják a munkát. Szerdán kétszer: délelőtt és délután is szavaznak majd. Ha ekkor sem lesz új pápa, csütörtökön is bezárkóznak a kápolnába.

A konklávé üléseit a Sixtus-kápolnában tartják, ahová a bíborosok bezárkóznak a szavazások idejére. Az egyházi vezetőknek a döntés meghozataláig teljesen el kell zárkózniuk a külvilágtól. A szabályok szerint minden bíborosnak egy szavazata van, és az új pápa megválasztásához kétharmados többség szükséges. Ha három nap után nem találnak új pápát, akkor egy nap szünetet tartanak, majd folytatják.

Az első napon fekete füst szállt fel Forrás: AFP/Andreas Solaro

A bíborosok a szavazások után a szavazatokat tűvel, cérnával összefércelik, és különböző vegyi anyagok hozzáadásával elégetik. Amíg nincs új pápa, olyan anyagokat kevernek a szavazatokhoz, amelyek szürke vagy fekete füsttel égnek. Amikor megválasztották az új pápát, fehér füsttel égő anyagot kevernek a szavazatokhoz. Az új pápa akkor lesz hivatalosan is egyházfő, ha kijelenti: "Accepto", vagyis elfogadja a tisztet. Ezt követően Jean-Louis Tauran protodiakónus bíboros megjelenik a Szent Péter-bazilika középső ablakában, és közli: "Habemus papam" - van pápánk -, majd latinul folytatja, és közli a kiválasztott nevét.