Francesco, Francesco, nagyon jó pápa lesz

Vágólapra másolva!
Az argentin érsek megválasztásakor a tömeg ujjongva kiabálta, hogy Francesco, Francesco, beszéde közben viszont akkora csend volt, hogy csak a szökőkútak vizének csobogását lehetett hallani, majd mindenki együtt imádkozott a pápával. Helyszíni riport.
Vágólapra másolva!

Szerda este megválasztották az új pápát, este hétkor fehér füst szállt fel a Sixtus-kápolna kéményéből. Jean-Louis Tauran protodiakónus bíboros egy órával később bejelentette be, hogy a konklávé az argentin jezsuita bíborost, Jorge Mario Bergoliót választotta meg, aki pápaságához a Ferenc nevet választotta. Ő a 266. pápa, és az első latin-amerikai egyházfő.

Az [origo] Rómában tartózkodó tudósítója a fehér füst felszállásakor a Vatikán közvetlen közelében fekvő egyik étteremben volt. "Emberek rohantak be a vendéglőbe, azt kiabálva olaszul, hogy meg van a pápa. Abban a pillanatban a vendégek, pincérek, szakácsok mind kirohantak az utcára, és szaladtak a kordonokkal körülvett Szent Péter tér felé. Olaszul üvöltözött mindenki, sokan telefonáltak. Ujjongás és eufória jellemezte az embereket" - emlékezett vissza tudósítónk.

A Szent Péter téren egy gombostűt sem lehetett leejteni, az emberek zászlókat lengettek, és mindenki arra várt, hogy megtudja: kit választottak a bíborosok. Miután kihirdették az argentin érsek nevét, az emberek ordítozni kezdték, hogy "Franceso, Franceso", beszéde közben azonban mindenki csendben volt. "Akkora csend volt, hogy csak a szökőkútak vizének csobogását lehetett hallani, majd mindenki együtt imádkozott a pápával" - mondta tudósítónk.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Ferenc beszéde után egyszerre sokan akarták elhagyni a teret, ezért nagy tömeg torlódott fel a kordonok mellett, viszonylag szűk helyen engedték ki a tömeget. "Valaki káromkodott, valaki előretört, de sokan maradtak a téren ünnepelni". Egy olasz csoport például egy zászló körül ugrált, azt kiabálva, hogy Franceso, Franceso. Két amerikai lány az [origo] tudósítójának azt mondta, hogy ugyan nem katolikusok, de nagyon örülnek, hogy eljöttek, mert történelmi eseménynek voltak szemtanúi. Az este legmeghatározóbb pontja nekik az volt, amikor a pápa beszéde alatt a tömeg együtt énekelt.

Rómában tanuló mexikói lányok nagyon izgalmasnak tartják, hogy latin-amerikai pápát választottak, hiszen ilyenre még sosem volt példa. Örülnek annak is, hogy Ferenc spanyolul is tud. Beszédét nem értették, mert nem értenek olaszul, de azt látták rajta, hogy nagyon karizmatikus. Két szűkszavű nővérből csak annyit tudott kihúzni tudósítónk, hogy nagyon elégedettek a pápa személyével.

Egy észak-amerikai pap azt mondta, hogy nagyon meglepte a döntés, mert az argentin érsek nevével egyik jelöltlistán sem találkozott. Történelmi eseménynek nevezte, ami történt, hiszen az első amerikai, első nem európai pápa, és ő az első, akit Ferencnek fognak hívni. Szerinte az új pápa beszéde alatt tökéletesen kapcsolódott az emberekhez, nagyon jól megérteti magát, nagyszerű pápa lesz. "Őszinte, emberséges és spirituálisan fókuszált" - mondta a pap. Egy brazil férfi is nagyon örült neki, hogy Latin-Amerikából jön az új pápa. Szerinte kellett már valakit, akit közel érzünk magunkhoz.