A vatikáni szóvivő sem ismeri az új pápát

Vágólapra másolva!
Március 19-én lesz az új pápa beiktatási ünnepsége. I. Ferenc megválasztása után már beszélt telefonon a nyugalmazott pápával, akivel mielőbb találkozni is fog. A vatiáni szóvivőt is meglepte a konklávé döntése, és bár ő is jezsuita, nem ismeri I. Ferencet, aki hamarosan az újságírókat is személyesen fogadja.
Vágólapra másolva!

Március 19-én tartják az új pápa, I. Ferenc beiktatási szertartását - jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő a pápaválasztás utáni első sajtótájékoztatóján, s szerdán este azt is hangoztatta: őt magát is meglepte, hogy latin-amerikai lett a katolikus egyház feje. A szóvivőt bevallása szerint azt is meglepve fogadta, hogy jezsuita került az egyház élére. S "hogy nagy bátorsággal olyan nevet választott magának, amilyet előtte még egy pápa sem. Jezsuitaként az Ignác nevet is választhatta volna, mégis a Ferenc mellett döntött" - hangoztatta Federico Lombardi.

"Megérintett, hogy mindenekelőtt ő kért magára áldást a Szent Péter téren őt hallgató hívőktől és az is, hogy megemlékezett elődjéről XVI. Benedekről" - mondta Lombardi.

A szentszéki szóvivő hozzátette: nem ismeri jól Bergogliót. Először 2005-ben találkozott vele az akkori konklávén és a most a pápaválasztás előtti napokban. "Meglepődtem, amikor Bergogliót láttam meg a fehér pápai ruhában" - hangoztatta. Hozzátette, ő is jezsuita, de nem olvasta Bergoglio műveit. "Attól a perctől kezdve, hogy kilépett a Szent Péter-bazilika lodzsájára, látszott, hogy I. Ferenc pápa szolgálatként éli meg megválasztását" - hangoztatta szemmel láthatóan meghatódottan Lombardi.

Megválasztása után I. Ferenc pápa telefonon beszélt XVI. Benedekkel, akivel "mielőbb találkozni fog".

Az új pápa csütörtökön 17 órakor misét pontifikál a Sixtus-kápolnában a bíborosokkal. Pénteken 11 órakor a Kelemen-teremben audiencián fogadja az őt megválasztó bíborosokat és a nem pápaválasztó bíborosokat is. Szombaton 11 órakor I. Ferenc a sajtó képviselőit fogadja a vatikáni audiencia teremben. Ezt a bejelentést az újságírók kitörő tapssal fogadták.

I. Ferenc pápa vasárnap délben úrangyala imádságot mond a Szent Péter téren. Az új pápa beiktatási szertatását kedden tartják a Vatikánban.