Tiltott birkahús a lóhúsbotrányos cégnél

Vágólapra másolva!
A francia egészségügyi hatóságok 57 tonna importálásra tiltott brit birkahúst találtak a délnyugat-franciaországi Castelnaudaryban működő Spangherónál, ugyanannál a cégnél, amely miatt korábban az európai lóhúsbotrány kirobbant.
Vágólapra másolva!

Antoine Leroy, az ügyben illetékes Carcasonne-i ügyész az RTL kereskedelmi rádióban kedden azt közölte, hogy az állatorvosi felügyelet (DVS) február 19-én fedezte fel a tiltott birkahúst a Spangherónál, amikor a Romániából importált lóhús marhahúsként való forgalmazása miatt átvizsgálták a raktárait. Az értesülést Guillaume Garot, az agrártárca vezetője megerősítette a France Info hírrádióban. Azt is elmondta, hogy a Spanghero ugyanazon a holland közvetítőn keresztül rendelte a brit birkahúst, amely a román lóhús szállítását is intézte.

A brit birkahúst olyan mechanikus eljárás szerint csontozták ki és dolgozták fel, amely a kergemarhakór óta tiltott Európában. Az eljárás során ugyanis a csont és a velő egy része belekerülhet a kicsontozott húsba, s így előfordulhat, hogy az tartalmaz olyan fehérjét, amely a kergemarhakórt előidézheti.

"Az ilyen típusú hús és eljárás is tiltott Európában" - hangsúlyozta az ügyész. Hozzátette: "A megállapításokat a DVS fogalmazta meg és a közelmúltban eljutatta hozzám és a párizsi ügyészség közegészségügyi részlegéhez, mert az ügy összefüggésbe hozható a lóhúsbotránynak nevezett üggyel is".

A Spanghero egyelőre nem kommentálta a bejelentést, de az RTL szerint a cég elnöke, Barthélémy Aguerre ismét azt állítja, hogy ő nem tehet semmiről, mert "megint a beszállítója tévesztette meg".

A 300 főt foglalkoztató vállalkozásról februárban derült ki, hogy több vállalatnak is szállított marhahús-készítmények előállításához Romániából származó lóhúst, de azt marhúsként adta el. A lóhúst tartalmazó termékek mintegy tucatnyi európai országban kerültek forgalomba.