Észak-Korea amerikai támaszpontokat fenyeget

Vágólapra másolva!
Az észak-koreai hadsereg térségbeli amerikai támaszpontokat fenyegetett meg csütörtökön válaszul arra, hogy B-52-es vadászbombázók gyakorlórepülést végeztek Dél-Korea légterében az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlata keretében.
Vágólapra másolva!

Az északi legfelsőbb katonai parancsnokság csütörtökön közölte, hogy "precíziós" fegyvereinek hatósugarán belül van az amerikai haditengerészet egy-egy támaszpontja Guam és a japán Okinava szigetén, és provokáció esetén megtámadja ezeket a bázisokat.

"Nem tűrjük, hogy az Egyesült Államok nukleáris csapásmérést gyakoroljon bennünket célba véve, és ezt súlyos figyelmeztetésnek állítsa be" - közölte a legfelsőbb parancsnokság szóvivője.

A KCNA észak-koreai hírügynökség a fenyegetést tartalmazó közleményben utalt arra, hogy a Guamon lévő Anderson légitámaszpontról szállnak fel a B-52-es vadászbombázók, Japánban állomásoznak amerikai atom-tengeralattjárók, illetve Okinava szigetén is van amerikai haditengerészeti támaszpont.

Mindeközben a dél-koreai országegyesítési minisztérium jelentése szerint az északi vezetés - valószínűleg légvédelmi gyakorlat keretében - riadókészültségbe helyezte csütörtökön a hadsereget és az állami rádión keresztül a lakosságot is.

A Koreai-félszigeten megnőtt a feszültség az utóbbi időben, Észak-Korea nemrég bejelentette, hogy érvénytelennek tekinti a déli szomszédjával és az Egyesült Államokkal 1953-ban megkötött fegyverszünetet.