Ferenc pápa Benedekkel ebédelt

2013.03.23. 8:55

A katolikus egyház új feje már megválasztása estéjén bejelentette, hogy minél előbb találkozni akar elődjével. A volt és a jelenlegi pápa együtt ebédelt szombaton, az olasz sajtó arról beszél, hogy ez lehet későbbi egymás mellett élésük főpróbája.

Ferenc pápa  helikopterrel utazott a Vatikánból Castel Gandolfóba. A nyugalmazott XVI. Benedek a helikopter-leszállóhelynél üdvözölte látogatóját Marcello Semeraro, a közeli Albano püspöke társaságában. A pápa és elődje innen az apostoli palotába hajtatott, amelynek a könyvtárszobájában négyszemközti beszélgetést kezdtek egymással. Ezt követően együtt ebédelnek a Vatikán tájékoztatása szerint.

A Ferenc pápát szállító helikopter Vatikánvárosból  negyed óra alatt érkezett meg Castel Gandolfóba, amely felett kétszer is alacsonyan végigrepült, így üdvözölve az utcákon az új pápa érkezésére váró lakosokat. Több száz fős csoport gyűlt össze a pápai rezidencia előtt is.

A pápa és elődje ugyanabban az autóban hajtatott a leszállóhelytől az apostoli palotáig. Itt először a pápai nyári rezidencia kápolnájában együtt imádkoztak. XVI. Benedek arra kérte utódját, a pápai imazsámolyon imádkozzon, de Ferenc pápa ragaszkodott hozzá, hogy a kápolnának ugyanazon a padján egymás mellett mondjanak imát. Ezt a jelenetet a vatikáni televíziós központ kamerái (Ctv) rögzítették.  "Testvérek vagyunk" - mondta Ferenc pápa XVI. Benedeknek a szóvivő beszámolója szerint.

Ferenc pápa megválasztása estéjén bejelentette, hogy minél előbb találkozni szeretne elődjével. Az új egyházfő a Szent Péter bazilika lodzsáján pápaként való megjelenése óta minden beszédében megemlítette XVI. Benedeket, és köszönetet mondott neki az egyház érdekében végzett munkájáért. A konklávé után telefonon beszéltek egymással. Az olasz sajtó szerint "az új és a régi pápa találkozójára" egyetlen precedens van: a szintén lemondott V. Celesztin és utódja, VIII. Bonifác pápa között. Ez a találkozó 1294 decembere és 1296 májusa, vagyis V. Celesztin lemondása és halála között történt azzal a különbséggel, hogy VIII. Bonifác őrizet alá helyezte elődjét. Találkozhatott egymással az 1406-ban pápává választott XII. Gergely és az Avignonban székelő ellenpápa, XIII. Benedek, akikkel egy időben V. Sándort is egyházfővé választották.

Forrás: AFP/Osservatore Romano

Ferenc pápa és XVI. Benedek első közös ebédjét "egymás mellett élési főpróbának" nevezte a Corriere della Sera. A napilap azt írta: "szinte mindenki meg van róla győződve, hogy ez nem okoz majd problémát". A nyugalmazott pápa lemondása napján engedelmességet fogadott utódjának. XVI. Benedek Castel Gandolfóba való visszavonulása óta nem nyilatkozott, nem mutatkozott. Egyetlenegy lesifotós tudta lencsevégre kapni a Castel Gandolfó-i rezidencia kertjében tett sétája közben. A volt pápával a Vatikánban az utódjáról tanácskozó bíborosok sem találkoztak, csak táviratot küldtek neki.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő arról számolt be, hogy XVI. Benedek a Sixtus-kápolna kéményéből felszálló füstöt és Ferenc pápa beiktatását a televízión keresztül követte. A szóvivő hozzátette, hogy XVI. Benedek májusban költözik vissza a Vatikánba, a pápai állam területén lévő Mater Ecclesiae-kolostorba.

Lemondása előtt XVI. Benedek hangsúlyozta, hogy nem fog utazni, konferenciákra és más találkozókra járni, teljesen visszavonul a világtól, az egyháznak és az imának szenteli "élete utolsó szakaszát". Precedens nélküli, hogy egyszerre két pápa éljen a Vatikánban. Mi lesz akkor, ha a pápai nevét megtartó XVI. Benedek akár csak egy könyvet jelentet meg? - kérdezték az újságok. A "mai kommunikációs társadalomban" nehéz lesz úgy tenni, mintha a másik pápa "ott sem lenne" - vélte az olasz sajtó, kiemelve, hogy Ferenc pápát megválasztása óta Georg Gänswein, a pápai ház prefektusa, XVI. Benedek személyi titkára kíséri mindenhova. A lapok ugyanakkor nem zárták ki, hogy a két pápa egymás mellett élése éppen a lemondásával rendkívüli lépést tevő XVI. Benedeknek és a tetteiben eddig szintén rendkívülinek mutatkozó Ferenc pápának sikerülhet.