Észak-Korea elérkezettnek látja az időt a leszámolásra

Vágólapra másolva!
Kim Dzsong Un utasította a hadászati rakétaerőket, hogy álljanak készen arra, hogy bármely pillanatban lecsaphassanak az amerikai szárazföldre.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea vezetője egy sebtében összehívott katonai értekezleten utasítást adott a hadászati rakétaerőknek, hogy tegyék meg a műszaki előkészületeket a támadásra az Egyesült Államok és Dél-Korea ellen. A KCNA hírügynökség szerint Kim Dzsong Un az éjféli tanácskozáson azt mondta a tábornokoknak, "a fejlemények fényében úgy ítéli meg, hogy elérkezett az idő a leszámolásra az amerikai imperialistákkal".

Kim "aláírta a tervet a technikai előkészületek elvégzéséről, és utasította a hadászati rakétaerőket, hogy álljanak készen a tüzelésre, arra, hogy bármely pillanatban lecsaphassanak az amerikai szárazföldre, a csendes-óceáni támaszpontokra, köztük Guamon és Hawaiin, valamint Dél-Koreában" - közölte a hivatalos hírügynökség.

Az észak-koreai állami hírügynökség képe Kim Dzsong Un és katonatisztek találkozójáról Forrás: AFP/KCNA

A phenjani döntés közvetlen előzménye, hogy az Egyesült Államok két B-2-es lopakodó bombázót is bevetett egy hadgyakorlaton, amely egy Koreai-félszigeten folyt. Az amerikai nukleáris elrettentés egyik alapvető eszközének tekintett, B-2 Spirit típusú két nehézbombázó Missouriból, az egyik amerikai szövetségi államból szállt fel, és gyakorlóbombákat dobott le különböző célokra dél-koreai területen. Ezek a gépek most először végeztek bombázó gyakorlatokat Koreában. Eddig Szerbiában, Afganisztánban és Líbiában vetették be háborúban a típust.

Észak-Korea a brit hírügynökség szerint a szovjet korszakból származó Scud típusú rakétákkal rendelkezik, amelyek képesek elérni a déli országrészt, de nagy hatótávolságú rakétáit még nem próbálta ki sikeresen. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter azt mondta csütörtökön újságíróknak, hogy a B-2-esek kiküldése a normális gyakorlat része, és nem szándékozták provokálni vele Észak-Koreát.

Dél-koreai katonai megfigyelők fokozott tevékenységet észleltek Észak-Korea közepes és nagy hatótávolságú rakétáinak indítóállásainál. "Február 26. óta fokozott harckészültség van érvényben az északi rakétaegységeknél, és lehetséges, hogy most valóban rakétát indítanak. Mi feszülten figyelünk" - mondta az egyik dél-koreai forrás.