A feje tetejére állhat Tóásó Előd pere

Tóásó Előd magyar-román állampolgár (k) ül a tárgyalóteremben, ahol perének újabb elnapolásáról döntött a bíróság a bolíviai fővárosban, La Pazban 2012. október 1-jén
Vágólapra másolva!
A bolíviai terroristaügyben minden megtörténhet. Még az is, hogy előkerül egy felvétel, amelyen a vád arca, a főügyész bevallja bizonyítékok manipulálását, aztán lemond, majd titokzatos módon eltűnik. Márciusban ez történt, miközben a per csak folyik, Tóásó Előd pedig negyedik éve ül börtönben.
Vágólapra másolva!

Marcelo Sozának, a Rózsa-Flores-ügyben kulcsszerepet játszó, a vádat felépítő ügyésznek hétfőn kellene megjelennie egy másik ügyész, Genaro Quenta előtt La Pazban, hogy számot adjon egy hangfelvételen elhangzott szavairól. Ezek erőteljesen befolyásolhatják a bolíviai közélet egyik legfontosabb bűnügyének alakulását. A hangfelvételen arról a terroristaügyről van szó, amely miatt meghalt többek között Rózsa-Flores Eduardo és Magyarosi Árpád, és amely miatt negyedik éve ül börtönben Tóásó Előd. A kezdetektől fogva Marcelo Soza irányította a vád szerint Evo Morales államfő meggyilkolására és az ország felosztására irányuló összeesküvés vizsgálatát.

Forrás: AFP/Aizar Raldes
Marcelo Soza főügyész Evo Morales elnök jobbján

Az ügyész azonban eltűnt. Azok után, hogy több éven át volt a terroristaügyben a vád arca, két hete lemondott a tisztségéről arra hivatkozva, hogy a családját megfenyegették, és fél, hogy elrabolják a lányát. Azóta pedig senki nem látta. Ügyvédje, Moisés Ponce de León sem tudott vele kapcsolatba lépni, igaz, a múlt héten kijelentette, hogy Soza biztosan ott lesz a meghallgatásán.

A bolíviai sajtó tele van olyan cikkekkel, amelyek lényegében biztosra veszik, hogy Soza nem azért dobta be a törülközőt, mert félti az ő vagy családja életét, hanem azért, mert nyilvánosságra került egy telefonbeszélgetés felvétele, amelyen bizalmasának a terroristaügy manipulálásáról beszél. A hangfelvétel szerint ugyanis a 2009-es Santa Cruz-i szállodai rajtaütés után a rendőrök csempészték be a bizonyítékként szolgáló fegyvereket a szobákba. A szállodában akkor a bolíviai-magyar-horvát Rózsa-Flores Eduardo mellett az ír Michael Martin Dwyer és az erdélyi Magyarosi Árpád is meghalt, a bolíviai-horvát Mario Tadicot és Tóásó Elődöt letartóztatták.

A huszonnégy perces felvételen az ügyész a jelenlegi alelnök testvérének a nevét is említi - Raúl García Linera lehetett az egész szervezője. "Raúl le fog bukni. Le fogja húzni az alelnököt, és belebukik" - mondta Sosa a felvételen, majd így folytatja: "Azt mondta a minisztérium embere, hogy vigyázni kell, mert ha megdől a terroristaügy, Evo (Evo Morales államelnök) megbukik. A miniszterek és a tanácsadók elhallgatják a valóságot a zsarolási ügyben, így nem is tudja, mi folyik valójában. A miniszter tudja, hogy a Clavijo tette be bizonyítéknak a fegyvereket Rózsa szobájába, én minden adatot átadtam neki erről."

Forrás: MTI/EPA/Martin Alipaz
"Ha megdől a terroristaügy, Evo megbukik"

Közben az ügyben évek óta húzódó per folyik tovább, naponta vannak tárgyalások, amelyekre 39 vádlottnak kell járnia, köztük Tóásó Elődnek. Hamarosan negyedik éve is meglesz, hogy Tóásó börtönben ül. Ez a tény eleve sért legalább két bolíviai jogszabályt, nem is beszélve a nemzetközi szabályokról, amelyek tiltják az önkényes fogva tartást, mégsem tűnik úgy, hogy a közeljövőben bármi is változna. A terroristaügyben - az El Deber című bolíviai lap egyik friss szalagcímét idézve - egyszerűen minden lehetséges. Még az is, hogy a főügyész lemond, és eltűnik.

Az ügyészség szerint mindenesetre a gyanúsítottak terroristák, akik meg akarták gyilkolni a bolíviai elnököt, Evo Moralest, és fegyveres milíciát szerveztek, hogy elszakítsák az ellenzéki Santa Cruz tartományt az országtól. A zsoldosokat Bolívia keleti, szénhidrogénben gazdag térségének konzervatív ellenzéki erők bérelték fel (ennek a területnek a központja Santa Cruz). Ellenzéki körök és egyes diplomaták szerint viszont kreált ügyről van szó, és a háttérben a kormánynak az a szándéka áll, hogy lejárassa legbefolyásosabb, Santa Cruzban szervezkedő ellenfeleit. E szerint a magyarázat szerint Rózsa-Floreséket maga a bolíviai titkosszolgálat szerződtette, hogy így tudjon fogást találni a szeparatista csoportokon.

Az elmúlt években, amióta a per folyik, nem vált világosabbá, hogy valójában mi történt. Az ügy elejétől fogva hemzseg a szabálytalanságoktól és a furcsaságoktól. Még csak az sem derült ki, hogy hogyan kezdődött az egész: a Las Américas szállóban 2009-ben a kormány kommandósai vajon állig felfegyverzett terroristákkal folytattak halálos tűzharcot, vagy fegyvertelen, alvó embereket lőttek halomra? Folyamatosan szivárogtak ki olyan dokumentumok vagy felvételek, amelyek egyik vagy másik teória igazát látszottak bizonyítani.

Forrás: MTI/EPA/Martin Alipaz
Mario Tadic, aki Tóásó Előddel együtt túlélte az éjszakát a Las Américasban

Az El Deber bolíviai lap szerint már alig lehet követni azt is, hogy milyen bizonyítékokat mutattak be a vádlottak ellen, mióta a tárgyalások megkezdődtek. Az is hosszú hónapokba telt, mire felállt a bíróság, összeállt a vád, és végre megkezdődtek a meghallgatások - sokáig a bíróság még azt sem engedte meg a védőknek, hogy betekintsenek a vádiratba. A per azóta is csak nyúlik, és egyelőre beláthatatlan, hogy mikor születhet ítélet. Késedelmet okozott többek között, hogy a tárgyalások helyszíne állandóan vándorolt: kezdődött La Pazban, majd Cochabambába helyezték át, azután Tarijába, majd nyolc héttel ezelőtt Santa Cruzba, ahonnan az egész történet elindult, és ahol eredetileg is kezdődnie kellett volna.

Mostanában a tárgyalás főszereplői a védők. A vádlottak egy része szabadon járhat-kelhet, ha beteg, akkor kimentheti magát - Ignacio Villa Vargasnak, az "Öregnek", az egyik fontos tanúnak például az egyik tárgyaláson a közelmúltban olyan magasra szaladt a cukra, hogy kórházba kellett vinni, hogy inzulint kapjon, meg gyógyszert az asztmájára. A per nem tudott tovább folytatódni. A többi vádlott addig is a teremben összeverődve egymással és a családtagjaival társalgott. Rózsa-Flores állítólagos fegyverdealere egy Santa Cruz-i könyvpiacról beszélgetett, az okmányhamisító az okostelefonjával játszott. Egy harmadik vádlott kisétált az előtérbe, hogy ott kényelmesen leheveredjen.

Az El Deber szerint a vádlottaknak egy része nincs korlátozva a mozgásában. Viszont ha például Tóásó Előd - aki a börtönben meg is házasodott -, Mario Tadic vagy Zvonko Matkovic Ribera ki akar menni a vécére, akkor megbilincselik, és rendőrök kísérik oda.

Forrás: MTI/EPA
Tóásó Előd márciusban a bíróságon, amikor sokadszor napolták el a tárgyalást

A pert nem akadályozza Soza lemondása sem. Mostanában a védőügyvédek viszik a prímet, a védekezést főként két érvre építik: hogy a per hossza jócskán meghaladta a bolíviai törvények szerint maximálisan lehetséges három évet, illetve, hogy a terroristaügy nyomozása során olyan óriási szabálytalanságok történtek, amelyek az egész ügyet automatikusan lenullázzák. A vád szerint viszont a késlekedést maga a védelem okozza, sok vádlott szándékosan húzza az időt. Az ügy siettetése feltehetően azért a vádnak sem érdeke, így az El Deber szerint még évekbe telhet, amíg - egyelőre megjósolhatatlan módon - véget ér. A Sozáról márciusban előkerült felvétel akár fel is forgathatja az egész ügy alakulását.