Leromboltak egy zsinagógát Damaszkuszban

Vágólapra másolva!
Kifosztottak és felgyújtottak egy történelmi jelentőségű zsinagógát Damaszkuszban, miközben a kormányerők és a felkelők harca pusztítja a fővárosnak azt a részét.
Vágólapra másolva!

A Times of Israel című jeruzsálemi lap szerint a mintegy kétezer éves, a szíriai főváros északkeleti Dzsobár negyedében állott épületet Éliás prófétának emelték, s az ország legszentebb zsidó helye volt. Hogy kik pusztították el, arról ellentétesen nyilatkoznak a szemben álló felek.

A lázadók szerint a kormányerők műve a barbár cselekedet, ők fosztották ki, majd égették porig - közölte az izraeli rádió. A szíriai kormány szerint, amelyet az al-Manár arab televízió idézett, a felkelők égették ki a zsinagógát, és "cionista ügynökök" vitték el az értékes vallási tárgyakat, amit úgymond már hetekkel korábban elterveztek.

Egy videofelvétel szerint, amelyet az ellenzéki katonai tanács tett fel a YouTube-ra, a világ egyik legrégibb zsinagógája részben a szíriai kormányerők négy héttel ezelőtti bombázásában pusztult el. Maamún Abdel-Karím, a szíriai kulturális minisztérium régészeti és múzeumi ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy a szent hely értékes tárgyait már tavaly ellopták, de tisztviselők nem tudtak ellátogatni az épületbe, mert a környék a lázadók kezén van.

Izrael 1948-as létrejötte után a szíriai zsidó közösséget komoly hátrányos megkülönböztetések sújtották. A hatóságok korlátozták a zsidó tulajdonjogokat, a dzsobári zsinagógát is elvették, és palesztin menekültek iskolájává alakították át - írja a Times of Israel. Úgy tudni, ma már csak mintegy húsz zsidó él Szíriában, mindegyikük a fővárosban.

Bassár el-Aszad szíriai elnök 2011 elején terveket jelentett be mintegy tucatnyi zsinagóga újjáépítésére Szíria-szerte, egyebek közt Damaszkuszban is, amit megfigyelők részben arra irányuló erőfeszítésnek tekintettek, hogy az államfő némi támogatást szerezzen az amerikai zsidóság körében.