Manchester megvédi az emósokat és a gótokat a gyűlölettől

emo, gót stílus, fiatalok, emós, illusztráció (ezek inkább gótok!!)
Vágólapra másolva!
Mostantól gyűlölet-bűncselekménynek tekinti az emósok, gótok és más szubkultúrák tagjai elleni támadásokat a manchesteri rendőrség. 2007-ben a városban agyonvertek egy húszéves brit lányt az utcán, mert a gót szubkultúra divatjának megfelelően volt öltözve. A hasonló támadásokat eddig nem kezelték kiemelten.
Vágólapra másolva!

Külön kategóriaként kezdi el kezelni a manchesteri rendőrség - Nagy-Britanniában elsőként - azokat a támadásokat, amelyek valamely szubkultúra tagja ellen irányulnak. Mostantól gyűlölet-bűncselekményként tartják majd nyilván, ha például egy emóst vagy gótot pusztán amiatt támadnak meg vagy zaklatnak, ahogy öltözik, vagy amilyen csoporthoz tartozik.

A gyűlölet-bűncselekmények közé hagyományosan azok az esetek tartoznak, amikor valakiket a vallásuk, az etnikai hovatartozásuk, a fogyatékosságuk vagy a szexuális irányultságuk miatt ér bántódás.

Forrás: AFP/Mikhail Fomichev
Nem szabad bántani őket csak azért, mert mások

A manchesteri rendőrség ezen a gyakorlaton egy 2007-es haláleset miatt változtatott - írja a BBC. Akkor a húszéves Sophie Lancester halt meg egy utcai támadásban a nagy-manchesteri övezetbe tartozó Lancashire egyik településén. A lány a gót szubkultúrához tartozott, és éppen egy parkban sétált a barátjával, amikor rájuk támadtak azért, ahogyan fel voltak öltözve. A fiút nagyon összeverték, és az őt átölelő lányt is megrugdosták. A fiú később valamennyire fel tudott épülni a sérüléseiből, de a lány kómába esett, majd a kórházban meghalt. (A két elkövető 2008 óta életfogytiglani börtönbüntetését tölti a támadás miatt.)

Sophie Lancester halála után a családja és a barátai egy róla elnevezett alapítványt hoztak létre, és küzdeni kezdtek azoknak a szubkultúráknak az elfogadásáért, amelyek tagjai a többségtől eltérően viselkednek vagy élik az életüket. Az alapítvány a manchesteri rendőrséggel is együttműködésbe kezdett, és képzéseket tartottak nekik, hogy fel tudják ismerni és kezelni tudják az ehhez hasonló bűncselekményeket.

Forrás: AFP/Andrey Stenin
Az emósok elleni atrocitásokat is gyűlölet-bűncselekményként regisztrálják majd

Az alapítvány és Sophie Lancaster anyja is üdvözölte a gyűlölet-bűncselekménnyé minősítést. Sylvia Lancaster azt mondta, azt reméli, hogy ez lényeges változást jelent majd. Ahhoz viszont, hogy a szubkultúrák tagjai elleni támadások a bíróságok előtt is gyűlölet-bűncselekménynek minősüljenek, törvénymódosításra is szükség lenne, jelenleg ugyanis nem lehet kiemelten büntetni őket. A manchesteri rendőrség szerint viszont ezzel segítenek felhívni a figyelmet a probléma létezésére, és remélik, hogy más hatóságok is követik majd a példájukat.

A gót szubkultúra az 1980-as években jött létre, és eredetileg egy zenei stílust jelölt, azóta viszont saját irodalma, képzőművészeti irányzata és divatja is van. A gótok tipikusan sötét ruhákba öltöznek. Az emósokról ebben a cikkünkben tudhat meg többet.