Megsemmisült a csecsen újjáépítési szimbólum

Megsemmisült a csecsen újjáépítési szimbólum, Leégett egy felhőkarcoló a csecsenföldi Groznijban
Vágólapra másolva!
Leégett egy felhőkarcoló a csecsenföldi Groznijban, de a korábbi hírekkel ellentétben nem az, amelyikben Gérard Depardieu kapott lakást. A hatóságok szerint nincs szó terrortámadásról.
Vágólapra másolva!

Leégett egy negyvenemeletes felhőkarcoló szerdán a csecsenföldi Groznijban, de az első hírekkel ellentétben nem az az épület, amelyben Gérard Depardieu francia filmsztár egy ötszobás luxuslakást kapott ajándékba Ramzan Kadirov csecsen vezetőtől. A kivezényelt háromszáz tűzoltónak és egy tűzoltó-helikopternek csütörtök hajnalra sikerült eloltania a hét órán át tomboló tűzvészt, amelynek során teljesen megsemmisült a csecsenföldi újjáépítés fő szimbólumának szánt vadonatúj toronyház csillogó külső burkolata, de a még alig lakott épületben senkinek nem esett baja, és szerkezetileg sem rongálódott meg.

Forrás: AFP/Elena Fitkulina

A tűzoltóság szerint nincs szó esetleges szakadár terrorcselekményről, a tüzet minden valószínűség szerint egy légkondicionáló berendezés külső egységének rövidzárlata okozta. A gyúlékony szigetelőanyagok miatt a tűz gyorsan végigterjedt az épület egészén, elérve az épület legfelső szintjét is.

Az Itar-TASZSZ orosz hírügynökség első jelentésében még arról számolt be, hogy a lángokban álló épületben kapott lakást ajándékba Ramzan Kadirov csecsen elnöktől Gérard Depardieu francia filmsztár is, aki a franciaországi vagyonadó elől menekülve vette fel nemrég az orosz állampolgárságot, és aki Csecsenföld nagy rajongója lett. Kadirov később cáfolta a hírt, mondván, hogy Depardieu-nek egy szomszédos ingatlanban utaltak ki lakást.

A csecsen főváros Groznij-City nevű felhőkarcoló-negyedében álló Olimp toronyház a maga 145 méterével - csúcsán a világ legnagyobb, 14 méter átmérőjű toronyórájával - egész Oroszország legmagasabb lakóépülete Moszkván kívül.

A hét felhőkarcolót - köztük öt lakóépületet, egy bevásárlóközpontot és egy szállodát - magában foglaló ultramodern negyed, amelyet a két orosz-csecsen háborúban földig rombolt Groznij újjáépítésére átutalt orosz pénzekből épített fel egy török cég, a csecsen hatóságok büszkesége, a csecsen főváros újjászületésének szimbóluma.

A kaukázusi városban már épülőfélben van Groznij-City 2 is, ahol egy, az Olimpnál kétszer magasabb, 300 méteres felhőkarcolót is átadnak 2016-ban.