Hajuk miatt veri a Hamasz a gázai fiatalokat

Vágólapra másolva!
A Hamasz-kormány rendőrei megverik azokat a fiatalokat, akik nyugati ruhákban járnak és nyugati stílusú hajat vágatnak maguknak.
Vágólapra másolva!

A Gázai-övezetben élő szülők azt mesélték, hogy a rendőrség őrizetbe vette és kihallgatta a gyerekeiket, amiért azok alacsonyan hordták a nadrágjaikat és felzselézett hajjal járnak - írja a Xinhua kínai állami hírügynökség.

"Felzaklathatták az utcán sétáló fiatal hölgyeket" - reagált a hírre Ayman Batniji, a rendőrség szóvivője, aki elmondta, hogy a rendőrség azért vette őrizetbe a fiatalokat, mert azok megsértették a közösség morálját és hagyományait. Az utóbbi időben több fiatal is arról számolt be, hogy a rendőrség rendszeresen zaklatja és durván bántalmazza őket öltözködésük miatt. A szóvivő visszautasította ezeket a vádakat és azt mondta, hogy a rendőrség csupán azt kéri a fiataloktól, írjanak alá egy nyilatkozatot, amelyben megígérik, tartózkodnak a nyugati öltözködéstől és hajstílustól.

A szóvivő azt is elmondta, hogy az intézkedések nem egy szervezett kampány részei, csak arról van szó, hogy több panasz is érkezett a fiatalok öltözködésére az utóbbi időben. Ellentmond ennek, hogy többek szerint a rendőrség az utóbbi néhány napban rendszeresen járőrözik iskolák, egyetemek és piacok környékén, ráadásul az egyik Hamasz vezető Facebook oldalán azt írta az eset kapcsány, hogy az intézkedések az iszlám tradíciók visszaállítására irányuló kampány részei.

A Hamasz-kormány tavaly az iszlám értékeit hirdető kampányt hirdetet. Ennek keretében betiltották például azt, hogy a ruhaüzletek kirakataiban fehérneműket, rövid szoknyákat vagy más kihívó öltözékeket tegyenek ki. Helyiek szerint az utóbbi időben a kormány ráerősített a kampányra, és a hatóságok gyakrabban ellenőrzik az üzleteket. Esetenként az is előfordult, hogy a szabályt megszegő tulajdonosokat megverték az üzleteiket pedig felgyújtották.

A kampánnyal még a Hamasz politikusai sem értenek egyet. Yahia Musza, aki a Hamasz emberi jogokkal foglalkozó parlamenti bizottságának tagja azt mondta, hogy ő is számos panaszt kapott a rendőrségi intézkedésekkel kapcsolatban, és kezdeményezni fogja a kormánynál a szigor csökkentését.