Ő volt a tökéletes miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Sorra tisztelegnek Margaret Thatcher életműve előtt az egykori kollégái és ellenfelei. Miközben sokan ezért méltatják, mert miniszterelnöki évei alatt hatalmas változásokat vitt véghez Nagy-Britanniában, mások őt okolják az ország jelenlegi gondjaiért.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia "egy nagyszerű vezetőt, egy nagyszerű miniszterelnököt és egy nagyszerű britet veszített el" - írta közleményében Margaret Thatcher halálhíre után David Cameron. A brit konzervatív párti miniszterelnök megszakította hivatalos európai körútját. Cameront Madridban érte Thatcher halálhíre. A miniszterelnök Párizsba utazott volna tovább, ahol Francois Hollande francia elnökkel tárgyalt volna, ezt a programot azonban a Downing Street bejelentése szerint törölték, és Cameron még hétfőn hazautazik.

Forrás: MTI/Manek Attila
Margaret Thatcher paprikát vásárol a Fővám téri Nagycsarnokban

A Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - szóvivője közölte: II. Erzsébet királynő szomorúan értesült egykori miniszterelnöke haláláról. Az uralkodó személyes üzenetben fogja kifejezni együttérzését Margaret Thatcher családjának - tette hozzá az udvar illetékese. Margaret Thatcher egykori sajtótitkára, Sir Bernard Ingham azt mondta, ő volt a tökéletes miniszterelnök, tudta, mit akar, és meg is tette. A miniszterelnöki évei alatt nemcsak Nagy-Britanniát változtatta meg, hanem az ország helyét is a világban. Gordon Brown volt munkáspárti miniszterelnök azt írta, Margaret Thatcherre nemcsak az ország első női miniszterelnökeként fognak emlékezni, hanem azért az elkötelezettségért és hajthatatlanságért is, amellyel a feladatait napról napra végrehajtotta. "Még azok is, akik nem értetek egyet vele, soha sem vonták kétségbe a meggyőződéseinek az erejét, és a megingathatatlan hitén Nagy-Britannia helyéről a világban".

Barack Obama amerikai elnök közleményben emlékezett meg Thatcherről: eszerint a világ a szabadság egyik nagy bajnokát, Amerika pedig egy igaz barátját vesztette el. Angela Merkel német kancellár szerint Margaret Thatcher "kiemelkedő vezető volt kora világpolitikájában" és "soha nem fogom elfelejteni hozzájárulását az európai megosztottság felszámolásához". "Maga volt az elvi következetesség, határozottság, mély meggyőződés és erő" - írta róla Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Gorbacsovnak és Kissingernek hiányozni fog

Henry Kissinger - Richard Nixon és Gerald Ford volt amerikai elnökök külügyminisztere - a CNN-n hírtelevíziónak nyilatkozva olyan "bátor személyiségként" méltatta az elhunytat, aki megtanulta, hogy a vezetőnek erős meggyőződése kell, hogy legyen, mivel az embereknek nincs lehetőségük arra, hogy maguk döntsenek, ha vezetőik nem mutatnak nekik irányt.

Mihail Gorbacsov egykori szovjet vezető közleményében olyan nagy, briliáns politikai személyiségnek nevezte a volt brit miniszterelnök asszonyt, akinek az emlékét megőrzi a történelem. "A politikus asszony szavának súlya volt" - húzta alá. "1984-ben találkoztunk először, kapcsolatunk időnként nehéz volt és nem mindig békés, de mindig komoly és felelősségteljes. A kapcsolat közöttünk egyre barátságosabbá vált, és a végén sikerült egymást kölcsönösen megértenünk, ami hozzájárult a politikai légkör megváltoztatásához és lehetővé tette, hogy véget vessünk a hidegháborúnak.

Lech Walesa, a lengyel Szolidaritás egykori vezetője "nagy személyiségként" méltatta Margaret Thatchert, aki "sokat tett a világért és Ronald Reagan amerikai elnökkel, II. János Pál pápával és a Szolidaritással együtt hozzájárult a lengyelországi és a kelet-európai kommunizmus bukásához".

El vagyok ragadtatva, hogy meghalt

A méltatások közül kirí David Hoppernek, a NUM brit bányászszakszervezet egyik északkeleti regionális vezetőjének hangnemében igencsak elütő nyilatkozata. Hopper csodálatos napnak nevezte Thatcher halálának napját, annál is inkább, mivel aznap volt a 70. születésnapja. Kijelentette, hogy el van ragadtatva a bányászszakszervezeteket szétverő egykori kormányfő halálhírétől.

Ehhez nagyon hasonlít a csak Vörös Kenként emlegetett Ken Livingston volt londoni polgármester Sky Newsnak adott nyilatkozata. Bár a legtöbb munkáspárti brit politikus az egykori politikai ellentétek és nézeteltérések ellenére tisztelettel nyilatkozott az elhunyt brit miniszterelnökről, Livingston szerint Margaret Thatcher okolható sok problémáért, amellyel Nagy-Britannia jelenleg küszködik. "Ő hozta létre az ingatlanválságot. Ő hozta létre a bankválságot. És ő hozta létre a szociális juttatások válságát" - összegezte Thatcher örökségét Ken Livingstone, aki szerint Nagy-Britannia minden mostani gondja abból adódig, hogy a volt miniszterelnöknek alapvetően nem volt igaza.