Vágólapra másolva!
Elhunyt Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök. Ő volt Nagy-Britannia első és eddig egyetlen női kormányfője, senki nem vezette nála hosszabb ideig a brit kormányt a 20. században.
Vágólapra másolva!

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Margaret Thatcher. A korábbi brit miniszterelnök stroke-ot kapott.

Margaret Thatcher lényegében egyedül, egyetlen mozgalmas évtized alatt átalakított egy nemzetet - írja az AP hírügynökség. Ő volt az, aki visszaadta a lendületet a briteknek. Soha sem kételkedett abban, hogy mi a fontos az életben - írja a Guardian. A Path to Power (Út a hatalomba) című könyvében azt írta: "Sokkal jobb, ha valamit rosszul csinálunk, mintha csak ülnénk tétlenül". Egy interjúban pedig arról beszélt, hogy az életben a legijesztőbb dolog, ha valakinek van ideje, de nincs tennivalója.

A miniszterelnökként követett kemény és konzervatív kormányzását csak thatcherizmusként emlegetik, amelynek lényege az infláció alacsonyan tartása, az állam szerepének a csökkentése, a szabad piac, a privatizáció és a szakszervezeti mozgalom féken tartása. Ennek keretében igyekezett felrázni az általa meredeken hanyatlónak tekintett brit nemzetet, az állam gazdaságból való kivonulása mellett volt, igyekezett rugalmas munkaerőpiacot teremteni, támogatta az állami vállalatok privatizációját, sokat tett a szakszervezetek hatalmának és befolyásának visszaszorítása érdekében. Utóbbiban fordulópont volt a tíz halálos áldozattal járó nagy bányászsztrájk 1984-ben.

Forrás: AFP/Suzanne Plunket
Kattintson a további képekért a galériában!

Margaret Thatcher mindössze hat évvel az után nyerte el a miniszterelnöki posztot, hogy egy televíziós interjúban kijelentette: "Nem hiszem, hogy még az én életemben lesz egy női miniszterelnökünk". Miniszterelnökségének első évében, 1979-ben viszont már arról beszélt, hogy bármelyik nő, aki tisztában van egy háztartás vezetésének a problémáival, az sejti azt is, hogy egy ország vezetése milyen gondokkal jár. A brit kormány vezetőjeként az erkölcsi abszolutizmus, a nacionalizmus volt a vezérelve, és az államéval szemben az egyén jogának az elsőbbségét hirdette. 1987-ben jelentette ki: "Nincs olyan, hogy társadalom. Nők vannak, és férfiak, és családok".

John Major volt miniszterelnök szerint Thatchernek nagyon jó érzéke volt a részletekhez. Douglas Hurdnek, Thatcher egykori miniszternek az emlékei szerint pedig számtalan alkalommal vetette be a szexepiljét, hogy a nehéz, csapdákkal teli tárgyalásokon jobb eredményt érjen el Nagy-Britanniának. "Olyan szemei vannak, mint Caligulának, de olyan szája, mint Marylin Monroe-nak" - mondta róla Francois Mitterand volt francia államfő. Egykori sajtótitkára, Sir Bernard Ingham pedig azt mondta róla, túl azon, hogy egy filmsztár vonzerejével rendelkezett, amikor akart, tudott is úgy viselkedni, mint egy filmsztár.

A Guardian szerint Margaret Thatcher a hatalomra jutásának az első napjától kezdve egészen kifinomult módszerekkel kerülte meg a politikai protokollt, erre részben azért volt szüksége, mert általában a kisebbségi vélemény volt az övé. Szeretett egy lépéssel az ellenzék előtt járni, és ennek érdekében sokszor olyan döntésekről nyilatkozott a sajtónak, amelyekről még nem is született megegyezés a kormányban, sőt ha alkalma adódott rá, meg is kerülte a kabinetet. Nem véletlenül jelentette ki 1980-ban: "Nem érdekel, hogy a minisztereim mit mondanak, egészen addig, amíg azt teszik, amit én mondok".

Ő volt Nagy-Britannia első és eddig egyetlen női miniszterelnöke, egyben a 20. század leghosszabb ideig (11 évig, 1979-től 1990-ig) hivatalban maradt brit kormányfője. Eredetileg vegyészkutatónak készült, de a kémcsöveket hamar talárra cserélte: ügyvédnek állt, majd 34 évesen, 1959-ben parlamenti képviselő lett. Első kormányzati pozícióját 1970-ben kapta, ő lett az oktatási miniszter, majd 1975-ben a konzervatív párt élére választották, ugyancsak első nőként.

Forrás: MTI/Manek Attila
Margaret Thatcher Budapesten 1984-ben

Első kormányfői ciklusában a tömeges elbocsátások miatt nagyon visszaesett a népszerűsége, de a gazdaság felgyorsulása, majd az 1982-ben indult Falklandi-háború hozott annyi támogatót neki, hogy 1983-ban újraválasszák, amelyet 1987-ben megismételt. Az 1980-as évek végére aztán kifulladt a politikája, és elsősorban a "poll tax"-ként emlegetett, minden felnőtt britre érvényes új adónem bevezetésébe belebukott. Bukását és a "poll tax"-ot a jelenlegi brit kormány április elején bevezetett szociális megszorításaival kapcsolatban is emlegették.

Külpolitikáját kezdetben éles szovjetellenesség jellemezte, a Vaslady elnevezést épp a szovjet sajtó aggatta rá 1976-ban, amikor Thatcher kikelt a szovjet kommunista rendszer ellen. Aztán a világ változásával módosult az ő külpolitikai koncepciója is, ennek egyik kézzelfogható jele volt az 1984-es magyarországi látogatása. 1985 után feladta megrögzött szovjetellenességét, ő "fedezte fel" a Nyugat számára Mihail Gorbacsov szovjet vezetőt.

Az 1990-es években még egy pár évig dolgozott képviselőként, majd 1997-ig a felsőház tagja. Ekkoriban dolgozott dohánycégnek geopolitikai tanácsadóként, indított egy utóbb gazdasági nehézségek miatt megszűnt, a vállalkozás szabadságát hirdető alapítványt, előadásokat tartott. 2002-ben már átesett egy sor kisebb szívrohamon, ami után tartózkodott a közszerepléstől, majd férje 2003-as halála után még inkább bezárkózott. 2005-ben még meg kellett élnie, hogy fiát, Markot egy afrikai puccskísérletben való részvétele miatt elítélik. A 2000-es évek második felében időskori demencia hatalmasodott el rajta. Utoljára két éve járt a brit miniszterelnöki hivatalban, akkor David Cameron frissen megválasztott kormányfő vendégeként arról beszélt, "jó visszatérni" egykori sikerei helyszínére.

Nagy-Britannia első női miniszterelnökének megítélése ellentmondásos, hívei fáradhatatlanságát, éles eszét, hajlíthatatlanságát és rendkívüli politikai érzékét emelték ki, kritikusai könyörtelennek, önfejűnek, sőt autokratának tartották.

A 87 éves korában elhunyt Thatcher az utóbbi egy évtizedben egyre kevesebbet mutatkozott a nyilvánosság előtt, korábbi sorozatos agyvérzései miatt ugyanis állapota rendkívüli mértékben leromlott. Férje, Sir Denis Thatcher éppen tíz éve, 2003-ban, 88 éves korában hunyt el, és az ő halála is súlyosan megviselte az egykori kormányfőt. Elhatalmasodó betegsége miatt Thatcher az utóbbi időben már emlékezetkieséssel küszködött, és mozgása is alaposan lelassult. Orvosai ezért már évekkel ezelőtt eltiltották korábbi rendszeres és rendkívül népszerű előadókörútjainak folytatásától.

Margaret Thatcher élete végéig viselte a Kesteven bárónője címet.

A Margaret Thatcherrel kapcsolatos összes korábbi hírünket itt megtalálja.