Hiába kínálgatja Szaddám bronzülepét az élelmes veterán

Vágólapra másolva!
Szaddám Huszein egykori bagdadi szobrának egy darabját kínálja eladásra már évek óta egy brit veterán. Nigel Ely tíz éve szerzett egy darabot - a fenekét - az akkor ledöntött szoborból. Most az iraki kormánnyal vitázik, amely vissza szeretné kapni a becsesnek vélt töredéket.
Vágólapra másolva!

Vagyont remél Szaddám Huszein néhai iraki diktátor óriásszobrának egy 60 centis darabjáért egy brit veterán, az 53 éves Nigel Ely. A bagdadi főtéren álló szobrot éppen tíz éve, 2003. április 9-én döntötte le talapzatáról az ujjongó embertömeg.

Ely - aki 1990-91-ben ejtőernyősként szolgált Kuvaitban, később pedig Irakban volt biztonsági őr - a szobor ledöntése utáni napon kérte meg a maradványokat őrző amerikaiakat, hogy hadd vigyen el egy darabot belőle. Azok megengedték, Ely választása pedig Huszein ülepére esett: egy 60centis darabot vágott ki belőle pöröllyel és vésővel.

A férfi később olyan céget alapított, amely háborús relikviákból készít műalkotásokat. Huszein bronzfenekét is átalakította, de eddig hiába árulta. 2011-ben negyedmillió fontot (80 millió forint) kért érte, de ennyiért senkinek sem kellett.

Tavaly az iraki kormány közölte, hogy visszaköveteli a szobordarabot, mivel az Irak "történelmi és kulturális örökségének része". Ely ezek után az iraki hatóságokkal próbál alkudozni - egyelőre sikertelenül. Közben egy kuvaiti műkincsbecsüs "rendkívül becsesnek" kiáltotta ki a szobortöredéket, azt mondta, hogy akár dollármilliókat is érhet.