Jövő szerdán temetik Margaret Thatchert

Margaret Thatcher volt brit minniszterelnök, 10 Downing Street, 2010
Vágólapra másolva!
Katonai tiszteletadással a jövő héten szerdán temetik el Margaret Thatchert. Az egykori brit miniszterelnök olyan kivételes temetésben részesül, amilyen az anyakirálynőnek vagy Diana hercegnőnek, egyszóval csak a királyi család tagjainak jár.
Vágólapra másolva!

Április 17-én, a jövő szerdán temetik el Margaret Thatchert - jelentette be a brit miniszterelnök irodája, a Downing Street.

A 87 éves egykori brit miniszterelnök hétfőn hunyt el szélütés következtében. Ő volt Nagy-Britannia első és eddig egyetlen női kormányfője, senki nem vezette nála hosszabb ideig a brit kormányt a 20. században. Az életéről, miniszterelnöki tevékenységéről és emlékezetéről szóló cikkünket itt találja meg, itt pedig fotókat nézegethet róla.

Forrás: AFP/Suzanne Plunket

Thatchert teljes katonai tiszteletadás mellett temetik majd el, miután a londoni Szent Pál-székesegyházban, az anglikán unió első számú nagy-britanniai templomában búcsút vettek tőle. Ehhez külön hozzájárult II. Erzsébet királynő, az anglikán egyház főkormányzója és e minőségében legfőbb világi vezetője. A Buckingham-palota kedden bejelentette, hogy a királynő is részt vesz majd a búcsúztatáson.

Thatcher temetése teljes katonai tiszteletadás mellett zajlik majd, ugyanúgy, ahogy az uralkodó 2002-ben, 102 esztendős korában elhunyt édesanyját, Erzsébet anyakirálynőt is búcsúztatták. A nem királyi státusú brit politikusok közül legutóbb az 1965-ben elhunyt Sir Winston Churchillt búcsúztatták teljes állami temetési ceremóniával.