Megpróbáltak fellázadni a guantánamói foglyok

Vágólapra másolva!
Kirobbant a guantánamói fogolytáborban hetek óta gyűlő feszültség, a terrorizmussal gyanúsított rabok seprűnyelekkel támadtak neki az őröknek. Az őrök gumilövedékekkel támadtak vissza.
Vágólapra másolva!

Erőszakba torkollott szombaton a Kuba szigeti guantánamói amerikai fogolytáborban a hetek óta fokozódó feszültség. Az őrök gumilövedékeket vetettek be, miután a foglyok tiltakoztak az ellen, hogy magánzárkába helyezzék át őket. Az incidensben - amely a 6-os tábor nevű, közepesen szigorú részlegben történt - néhányan könnyebben megsebesültek - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió egy guantánamói katonai szóvivőre hivatkozva.

Beszámolók szerint az őrizetesek seprűnyelekkel és más, a kezük ügyébe eső eszközökkel próbáltak szembeszállni az őrökkel, akik több lövést adtak le speciális, gumilövedékeket kilövő rövid csövű puskákból. "Sem őrök, sem őrizetesek nem sebesültek meg súlyosan" - mondta Durand százados.

Jelenleg 166, terrorizmussal gyanúsított személyt őriznek a Guantánamói-öbölben lévő amerikai haditengerészeti támaszponton, sokakat közülük azóta, hogy a fogolytábort 2002-ben létrehozták.

Februárban több tucat rab éhségsztrájkot kezdett, tiltakozva az ellen, hogy szerintük az őrök nem megfelelően bántak a Koránjaikkal (muszlim szent könyveikkel) a cellák ellenőrzése során. Hivatalos közlés szerint jelenleg 43 őrizetes utasítja el az ételt, közülük 11-et kényszertáplálásnak vetnek alá.

Robert Durand százados, a tábor szóvivője elmondta a The Washington Post című napilapnak: azért döntöttek úgy, hogy megszüntetik a közös cellákat, és mindenkit magánzárkába helyeznek, mert a közös cellákban a rabok letakarták a térfigyelő kamerákat és az ablakokat. A lap ugyanakkor azt írta: a foglyok elkülönítésével a tábor parancsnoksága feltehetőleg azt akarta elérni, hogy a rabok befejezzék az éhségsztrájkot.

Barack Obama amerikai elnök 2008-ban ígéretet tett rá, hogy bezárják a guantánamói fogolytábort. A kongresszus azonban megakadályozta, hogy a terrorizmussal gyanúsított személyeket átszállítsák amerikai börtönökbe.