Áder: A gyalázatos támadásra nincs magyarázat

Vágólapra másolva!
A világ politikai vezetői között Áder János köztársasági elnök is elítélte a robbantásokat.
Vágólapra másolva!

Áder János köztársasági elnök határozottan elítéli a Boston Marathon versenyzői és nézői ellen elkövetett robbantásokat - írta az államfő. Egy futóverseny békés résztvevői elleni gyalázatos támadásra nincs, és nem is lehet elfogadható magyarázat - írta Áder. A köztársasági elnök együttérzését fejezi ki az elhunytak hozzátartozóinak, és mielőbbi gyógyulást kíván a sebesülteknek.

Hszi Csin-ping kínai államelnök Barack Obama elnöknek és az amerikai népnek címzett üzenetében mély együttérzését és őszinte részvétét fejezte ki a halálos áldozatokat is követelő bostoni robbantásos merénylet miatt - jelentette az állami Hszinhua hírügynökség. A kínai média és az online közösség nagy figyelemmel kísérte a bostoni történéseket, az interneten tömegek fejezték ki megdöbbenésüket a drámai esemény miatt. Az ország lakosságát érzékenyen érintette, hogy a bostoni egyetem egyik kínai kutatója is a sérültek között van; a nő kómában fekszik, de állapota stabilizálódott. A bostoni nemzetközi maratoni futásra regisztráltak között 86 kínai nemzetiségű volt.

Petr Necas cseh miniszterelnök "elfogadhatatlan és visszataszító terrorista cselekedetnek" minősítette a bostoni támadást. "Az ilyen barbár és kegyetlen viselkedésnek nincs helye a világban" - nyilatkozta Necas. Leszögezte: bízik abban, hogy sikerül felkutatni és bíróság elé állítani az elkövetőket. A bostoni merényletre való tekintettel Prágában megerősítették az Egyesült Államok nagykövetségének őrizetét. Bár a cseh titkosszolgálat szerint Prágában jelenleg nincs semmiféle terrorveszély, a testület közölte: a május közepén megtartandó prágai maratonra a korábbiaknál szigorúbb biztonsági intézkedéseket léptet életbe.

Bronislaw Komorowski lengyel államfő mélységes szomorúságának adott hangot a tragikus esemény miatt, elítélve az általa hitványnak minősített cselekményt. "Ezt a gonosz tettet, amelyet egy békés esemény idején követtek el, a legnagyobb fokú megvetéssel kell elítélni" - mondta a köztársasági elnök. A lengyelek nevében szolidaritását fejezte ki az amerikai néppel és mindazokkal, akik attól félnek, hogy az ilyen sportesemények" ördögi szándékú emberek célpontjává válhatnak".

Ivan Gasparovic szlovák elnök is részvétét fejezte ki az Obama elnöknek és az amerikai népnek küldött üzenetében, elítélve az ünnepi sportesemény idején elkövetett terrorcselekményt.

Traian Basescu román államelnök is együttérzésének adott hangot üzenetében, külön felhívva a figyelmet az amerikai és a román nép közötti szoros kapcsolatokra. Úgy fogalmazott: a két nép együttes kötelessége megvédeni a demokrácia és a szabadság értékeit, szolidaritást vállalni és párbeszédet folytatni egymással ebben az erőszak által megtépázott világban. Victor Ponta román kormányfő is a két ország szoros viszonyára, stratégiai partnerségre helyezte a hangsúlyt. Megállapította, hogy két szövetséges országról van szó, amelynek közösek az ellenségei. Ponta biztosította az amerikaiakat: a román nép e tragikus pillanatban is együtt érez partnereivel.