Falvakat semmisített meg a földrengés Pakisztánban

Vágólapra másolva!
A 7,8-as földrengés még erősebb is lehetett volna Iránban és Pakisztánban, ha nem 80 kilométer mélyről indult volna el.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok és az ENSZ szerdán felajánlotta segítségét a földrengés sújtotta Iránnak és Pakisztánnak, ahol több mint negyvenen vesztették életüket. (Az első hírek tegnap 70 halottról szóltak.)

A tudósítások nem egyértelműek. A Guardian katonai forrásokra hivatkozva viszont azt írja, hogy csak Pakisztánban 34-en haltak meg és 80 sérült van, miközben az MTI informácói szerint Iránban egyáltalán nem okozott halálesetet a rengés. A mentőcsapatok még úton vannak az Irán és Pakisztán közötti határvidékre így a sérültek és halottak száma még nőhet is.

A pakisztáni hadsereg eközben megkezdte a mentési munkálatokat a földrengés sújtotta maskeli térségben. Eddig mintegy 500 tonna élelmiszer jutott el a régióba. A szegénységben élő vidéken található vályogépületek mintegy kilencven százaléka megsemmisült, és egész falvak tűntek el a föld színéről.

Kedden a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés rázta meg az iráni-pakisztáni határvidéket, amelyet még Újdelhiben is éreztek. A térségben folyamatosak az utórengések, Pakisztánban szerda reggel 5,7-es erősségű földmozgást észleltek.

Sok életet megmenthetett az Guardian szerint, hogy a földrengés forrása 80 kilométer mélyről jött, így gyengébb lefolyású volt, min ha a földfelszínhez közelebb lett volna.