Vágólapra másolva!
Az Amnesty International szerint a Twitter-bejegyzései miatt nemrégiben elítélt török zongorista esete figyelmeztetés minden töröknek, aki a közösségi médiát használja: ők lehetnek a következők.
Vágólapra másolva!

Egy ismert török zongoristát, Fazil Say-t, aki a világ vezető zenekaraiban játszott, tíz hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, mert 2012 áprilisában vallásos személyeket és az iszlámnak a mennyországról alkotott fogalmát kigúnyoló üzeneteket tett közzé a Twitteren.

"A Fazil Say ügyében hozott ítélet a véleménynyilvánítás szabadságának megsértése, amelyet Törökország egyik drákói jogszabálya, a vallási értékek megsértéséről szóló törvény tett lehetővé. Ez hátborzongató figyelmeztetés mindenkinek, aki Twittert vagy más közösségi médiát használ. Ők lehetnek a következők, ha olyan véleményt fejeznek ki, amely nem tetszik a hatóságoknak" - mondta Andrew Gardner, az Amnesty International Törökországgal foglalkozó szakértője.

A Say ellen felhozott vádak kilenc bejegyzést idéznek a Twitter-profiljáról, köztük egy átvett idézetet, amelyben ez áll: "Nem tudom, hogy észrevették-e, de ha valahol egy tetű, egy senki, egy csavargó, egy tolvaj vagy egy bolond van, mindig kiderül róla, hogy iszlamista. Ellentmondás ez?" Say, aki a New York-i Filharmonikusokkal és a Berlini Szimfonikus Zenekarral is játszott, csalódott. "Szomorú vagyok a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása miatt. Annak ellenére ítéltek el, hogy semmilyen bűnt nem követtem el" - nyilatkozta a török zongorista. Say az ítélet szerint börtönbe kerül, ha a következő öt évben ismét ilyen szabálysértést követ el.

A török parlament április 12-én szavazott az úgynevezett negyedik törvénycsomagról, de ezzel nem sikerült teljesen átalakítani a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozó törvényeket. "A kormány komoly lehetőséget szalasztott el, mert végre összehangolhatta volna Törökország törvényeit a nemzetközi emberi jogi normákkal. A kabinetnek újra át kell tekintenie a reformok listáját, és azonnal törölnie az olyan szabálysértéseket, mint amilyenek alapján elítélték Fazil Say-t" - jelentette ki Andrew Gardner.