15 halottat számoltak össze Texasban

Vágólapra másolva!
15 halálos áldozatot számolt összer a szerda esti texasi robbanás után a helyi rendőrség, de jelezték, ez a szám még nőni fog. Korábban 60-70 lehetséges halottról beszéltek. A műtrágyagyárban történt detonációban több mint 160 ember sérült meg, körülbelül 100 lakóház megrongálódott, sok össze is omlott. A feltehetően ammónia okozta robbanás olyan nagy erejű volt, hogy a gyártól 50 kilométerre is érezni lehetett.
Vágólapra másolva!

Nagy erejű robbanás történt helyi idő szerint szerdán éjszaka egy texasi műtrágyagyárban. A helyi rendőrség csütörtökön kora reggel azt közölte, hogy a halottak számát 5-15 fő közé teszik, a sérültek száma meghaladja a 160-at - jelentette a CNN. A rendőrség szerint három tűzoltót eltűntként tartanak számon, több közelben álló lakóépület összeomlott. Egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy bűncselekmény történt volna. A tűzoltók időközben ellenőrzés alá vonták a tüzet, a rendőrök szerint nincs nyoma, hogy egészségre káros anyagok kerültek volna a környezetbe. A rendőrök közölték azt is, hogy az áldozatok száma pirkadat után - ahogy nappali fénynél tudják folytatni a károk felmérését - várhatóan tovább nő majd.

A robbanás akkor történt, amikor tűzoltók egy tüzet igyekeztek eloltani a műtrágyagyárban. A város katasztrófavédelmi igazgatója korábban arról beszélt, hogy akár 60-70 halálos áldozatra is lehet számítani, köztük két mentősre és három tűzoltóra. A texasi közbiztonsági minisztérium pedig ugyancsak korábban nem mondott számot a halálos áldozatokra, arra hivatkozva, hogy feltehetően percről perce csak emelkedne.

//videa.hu/player?v=bf1i66VZrKCsNDGH

A település polgármestere, Tommy Muska három órával a robbanás után arról beszélt, hogy sok áldozatra lehet majd számítani. "Nagyon sokan megsérültek. Sokan már nem lesznek közöttünk holnap" - mondta. "Olyan volt, mintha egy atombomba robbant volna, a jól ismert gombafelhővel." A polgármester maga is önkéntes tűzoltó, éppen a helyszínre tartott, hogy részt vegyen a robbanást megelőző tűz oltásában, amikor bekövetkezett a robbanás. "Levitte a kalapomat" - idézte a Fort Worth Star-Telegram amerikai lap.

//videa.hu/player?v=FMe6bkxFLq6MtHyt

A dallasi WFAA televízió helikopteres stábja arról számolt be, hogy a közvetlenül a város szélén álló gyártól három háztömbnyi távolságban minden elpusztult, egy helyi városházi alkalmazott pedig arról beszélt a Dallas Morning Newsnak, hogy az üzemtől négy háztömbnyire "teljesen tönkrementek" az épületek. A hatóságok szerint körülbelül 100 ház rongálódott meg - például egy 50 lakásos társasház -, és sok még lángokban áll, mint az egyik idősotthon is. A robbanás erejét egy, a Richter-skála szerinti 2,1-es erősségű földrengéshez hasonlította az USA geológiai intézete.

http://video.gemius.hu/liveinfo/iframe/1871520315001_2308566591001.html

A település lakosságának a felét szerda este evakuálták, mert újabb robbanástól és mérgező gázoktól tartottak. Az egyik közeli kórházat értesítették, hogy száz sérültre számítson. Két másik kórház is segít a sebesültek ellátásában. Az egyik helyi seriff azt mondta, soha életében nem látott még ilyet: "Olyan, mint valami háborús övezet." (A helyiek beszámolóit itt olvashatja.)

A Dallastól délre 130 kilométerre fekvő 2800 lakosú West nevű kisváros műtrágyagyártó üzemében egy kisebb tűz előzte meg a robbanást. A tüzet a helyi önkéntes tűzoltók próbálták megfékezni, de az átterjedt a műtrágyakészítéshez használatos vegyi anyagokat tartalmazó tartályokra, amelyek berobbantak. Az internetre feltöltött videókon több száz méterre világító, égbe nyúló, izzó tűzgömb látható. A New York Times szerint komoly esélye van annak, hogy mérgező füst is került a levegőbe a robbanást követő tűzben.

Forrás: MTI/AP/Waco Tribune Herald, Rod Aydelotte

"Olyan mintha háborúban lennénk" - idézte a New York Times amerikai lap Bill Flores helyi republikánus kongresszusi képviselőt. A Texas állami közbiztonsági minisztérium egyik alkalmazottja Irakhoz és az 1995-ös oklahomai robbantáshoz hasonlította a helyzetet. Többen hozták elő az oklahomai párhuzamot, a hatóságok szerint az üzemben is hasonló anyagokat állítottak elő, mint amit a Murrah szövetségi irodaházat felrobbantó merénylő is használt a pokolgépéhez.

A beszámolók szerint a gyárban mintegy 20 tonna ammóniát tároltak.

A robbanás után felcsapó lángok átterjedtek a környékbeli épületekre. A lökéshullám következtében több tucat épületben keletkeztek károk. Romba dőlt egy idősotthon, feltehetően emberek rekedtek benne. A robbanás dörejét Westtől 70 kilométerre is hallani lehetett.

A tűzoltók helyi idő szerint csütörtökre virradó éjjel is nagy erőkkel kutattak túlélők után a romok között.

Különös egybeesés, hogy a robbanás egy nappal egy korábbi hasonló jellegű katasztrófa 56. évfordulója után következett be. 1947-ben ugyancsak Texasban a Galveston-öböl partján fekvő Texas Cityben történt az USA máig legpusztítóbb ipari katasztrófája, amikor felrobbant egy ammóniumnitrátot szállító hajó. Ezt is egy kisebb tűz előzte meg, de akkor 2300 tonna ammóniumnitrát robbant be. A detonáció 4,5 méteres hullámot keltett az öbölben, és összedöntött 1000 házat. A robbanás és az azt követű tűzvészek 581 ember halálát okozták.