Egyre közelebb a bírósághoz a francia exelnök

Vágólapra másolva!
Moammer Kadhafi volt líbiai diktátor eurómilliókkal támogatta Nicolas Sarkozy 2007-es elnökválasztási kampányát - legalábbis a vádak szerint. Sarkozy tagad, de már a francia ügyészség is vizsgálja a vádakat.
Vágólapra másolva!

A francia ügyészség kivizsgálja azokat a vádakat, amelyek szerint Nicolas Sarkozy volt francia államfő líbiai pénzeket kapott a 2007-es elnökválasztási kampányához - írta a BBC.

A volt elnököt "aktív és passzív" korrupcióval, illetve befolyással való visszaéléssel gyanúsítják. Egy hónapja még azzal is megvádolták a volt elnököt, hogy törvénytelen módon fogadott el támogatást Franciaország leggazdagabb nőjétől.

2011-ben Szaif al-Iszlám, Moammer Kadhafi, az azóta meggyilkolt diktátor fia dobta be, hogy Sarkozy milliókat kapott kampányához a családtól. Ezt a gyanúsítást egy libanoni üzletember, aki állítólag a tranzakciót végezte, decemberben megerősítette.

Az üzletember azt állította, írásos bizonyítéka van rá, hogy 50 millió euró (15 milliárd forint) értékű támogatást kapott a francia elnök a líbiai diktátortól. A pénz még az után is folyt, hogy Sarkozyből elnök lett.

Sarkozy tagadott minden vádat, és azt az érvet is bevetette, hogy a líbiai polgárháborúba beavatkozó külföldi országok élére állt Franciaország, ezzel hozzájárulva Kadhafi bukásához. A rendőrség tavaly nyáron házkutatást tartott a volt elnöknél.