Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta országjelentéseit az amerikai külügyminisztérium. A Magyarországról szóló elemzés sötét képet festett: a romákat kiveti a társadalom, a szélsőjobb erősödik, miközben a kormány arra használja a kétharmadát, hogy gyorsan mindent átalakítson, de nem épp a legjobb irányba.
Vágólapra másolva!

Elkészítette és nyilvánosságra hozta az amerikai külügyminisztérium az emberi jogok érvényesülését elemző dokumentumait a 2012-es évről. Magyarországon a romák helyzete és a szélsőjobboldal erősödése okozza a legnagyobb problémát az elemzés szerint.

A romák nehezen férnek hozzá az oktatási rendszerhez, az egészségügyi és szociális ellátáshoz, és hátrányos megkülönböztetés éri őket a munkaerőpiacon is. A szélsőjobboldali radikálisok, köztük a félkatonai szervezetek gyűlöletet keltenek a romák és más kisebbségek ellen, ezek erősen antiszemita beállítottságúak - olvasható az elemzésben.

A kormányzat munkájáról azt írta a külügyi elemzés, hogy a parlamenti kétharmad arra használta erejét, hogy gyorsan és széles körben átalakítsa az ország berendezkedését, ez azonban a fékek és ellensúlyok gyengüléséhez vezetett.

Az új alkotmány és a hozzá kapcsolódó sarkalatos törvények a bírósági, vallási és a média szabályokat is átírta, ráadásul ezek módosításához újra óriási többségre lenne szükség a jövőben - írta az elemzés.

Ezeken kívül megemlítették még az antiszemitizmus erősödését, a nők jogainak gyengítését, a kormányzati korrupciót és a dolgozói jogok csorbulását is. A médiatörvényt azért tartja problematikusnak az amerikai külügy, mert öncenzúrára kényszeríti a sajtót.

"Nem lehetünk elég hálásak a rendőröknek a gyors munkájukért. Elképesztő, hogy milyen gyorsan megtalálták az elkövetőket" - mondta William Campbell, a robbantás egyik áldozatának, Krystle Campbellnek az édesapja. "Mindössze igazságot szeretnénk. Azt, hogy ezek az emberek bíróság elé kerüljenek" - mondta. Az egyik gyanúsítottak halálosan megsebesítették, a másikat viszont még üldözik.