Szerbia és Koszovó megbékél

Vágólapra másolva!
Megállapodott a szerb és a koszovói kormány, így normalizálódhat a két ország viszonya. Koszovó 2008-ban kiáltotta ki a függetlenségét, Szerbia azóta nem ismerte el az országot.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió közvetítésével rendezte feszült viszonyát Szerbia és Koszovó, ezzel megszűnt a szerb uniós csatlakozás egyik fontos akadálya - jelentette be Vlora Citaku, koszovói EU-csatlakozásért felelős miniszter a Reuters szerint.

"És a fehér füst felszállt. Habemus pactum! Happy!" - ezt posztolta a Twitteren Vlora Citaku, aki a pápaválasztáskor szokásos kifejezésekkel adott jelentőséget az eseménynek. (A pápaválasztás sikerességét jelzik fehér füsttel, az új pápát pedig "habemus papam", azaz van pápánk felkiáltással jelentik be.)

Jugoszlávia szétesése után Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Macedónia levált Szerbiáról, de Belgrád egy ideig még megtartotta Montenegrót és a főleg albánok lakta Koszovót. A tartomány 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, de ezt Szerbia nem kívánta elfogadni.

A vita főleg a tartomány északi részéről szólt, mivel itt többségében szerbek élnek, akik nem is ismerik el az albán nemzetiségű kormányt.

Catherine Ashton, az EU külügyi vezetője azt mondta, "óriásit léptünk el a múlttól, és mindkét fél nagyot lépett Európa felé".