Az EU már nem korlátozza Mianmart

Vágólapra másolva!
A 2010 óta bevezetett reformok miatt oldották fel a Mianmarral szembeni embargót.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió feloldotta a Mainmarral (Burmával) szembeni kereskedelmi és gazdasági szankcióit az ország politikai reformjai miatt. A korlátozásokat már tavaly is felfüggesztették ideiglenesen, ami a mianmari ellenzék emblematikus vezetője, Aún Szan Szú Kji szerint is hozzájárult az ország fejlődéséhez.

A döntést több emberjogi szervezet is bírálta, a Human Rights Watch szerint az embargó feloldása korai és sajnálatos, mert így csökken az EU befolyása az országra. A döntést nem sokkal azt követően hozta meg az EU, hogy a BBC olyan videót mutatott be, ahol rendőrök tétlenül nézik, ahogy buddhista tüntetők muszlimokra támadnak Mejktilában. A városban 43-an haltak meg a márciusi etnikai zavargásokban.

Az EU a 2010-ben elnökké választott Thein Szein reformjai miatt döntött a feloldás mellett. Megválasztása óta sok politikai fogoly kiszabadult, a cenzúra is enyhült, az elmúlt időszakban több új médiumot kezdtek el kiadni. A 2011-ben még házi őrizetben ülő Aúng Szan Szú Kji tavaly parlamenti mandátumot szerzett.