Terrortámadást akadályoztak meg Kanadában

Vágólapra másolva!
Vonatok ellen tervezett terrortámadást két ember, kapcsolatban voltak az al-Kaidával.
Vágólapra másolva!

Kanadában őrizetbe vettek két embert, akik személyszállító vonatok ellen terveztek terrortámadást - közölte hétfői sajtókonferenciáján a szövetségi Királyi Kanadai Lovasrendőrség. A gyanúsítottak kapcsolatban álltak az al-Kaida terrorszervezettel.

A gyanúsítottak a Toronto és New York közötti vasútvonalon akartak terrorcselekményt végrehajtani. A kanadai CBC televízió szerint a szövetségi rendőrség, illetve a titkosszolgálati szervek közös akciót hajtottak végre a tervezett terrortámadás meghiúsítására. A kanadai hatóságok együttműködtek az amerikai belbiztonsági minisztériummal, valamint az FBI-jal is.

Kanadában ritkán fordul elő, de nem ismeretlen a terrorista tevékenység. Az országban 2010 augusztusában letartóztattak három férfit, akik pokolgépes támadásra készültek, és együttműködtek egy afganisztáni, pakisztáni, iráni és dubaji kapcsolatokkal rendelkező, ideológiailag inspirált terrorcsoporttal. 2006-ban 18 fiatalt vettek őrizetbe, akik a rendőrség, a hadsereg és a parlament ellen terveztek támadásokat.