A bostoni merénylőkről magyarázkodik az FBI

Vágólapra másolva!
Az amerikai szenátorok szeretnék megtudni, hogy az FBI miért nem ismerte fel a potenciális terroristát Tamerlan Carnajevben, a bostoni robbantás értelmi szerzőjében. Az oroszok nem válaszoltak, a férfi nevét elírták.
Vágólapra másolva!

Kedden az amerikai Kongresszus nemzetbiztonsági bizottsága előtt kell számot adniuk az FBI vezetőinek a bostoni robbantókkal kapcsolatos információk kezeléséről - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Korábban kiderült, hogy a három embert megölő és több mint 200-at megsebesítő merénylet elkövetői már évekkel ezelőtt az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) látókörébe kerültek, miután az orosz biztonsági szolgálat felhívta a figyelmet rájuk (illetve akkor még csak az idősebb testvérre, Tamerlan Carnajevre).

Tamerlant a radikális iszlámhoz való vonzódása miatt 2011-ben megkeresték és meghallgatták az FBI ügynökei, de miután nem találtak arra utaló jelet, hogy biztonsági kockázatot jelentene, nem foglalkoztak vele többet. Pontosabban, mint az FBI még pénteken közölte, kérték az oroszokat, hogy adjanak több információt, de erre már nem érkezett válasz.

Lindsey Graham republikánus szenátor szerint az amerikai hatóságok annak sem voltak tudatában, hogy Carnajev 2012-ben Oroszországba utazott, és járt Dagesztánban, majd a szülőföldjén, Csecsenföldön is, mivel az utazását dokumentáló papírokon egyszerűen elírták a nevét. Graham ettől függetlenül érthetetlennek nevezte, miért nem tudta veszélyforrásként azonosítani az FBI a férfit, akinek kapcsolatai voltak radikális iszlamista internetes oldalakhoz.