Vágólapra másolva!
Dzsohar Carnajev elismerte, hogy ők robbantottak. Apjuk állítólag infarktust kapott.
Vágólapra másolva!

A bostoni robbantások gyanúsítottjait az Egyesült Államok afganisztáni és iraki háborúi motiválták - írja névtelen forrásokra hivatkozva a Washington Post. Ezt a kórházban ápolt fiatalabb testvértől, Dzsohar Carnajev mondta a kihallgatása során.

A 19 éves férfi elismerte, hogy testvérével ő robbantott a bostoni maratonon. A Washington Post azt írja, hogy a rendőrség szerint nem tűnik valószínűnek, hogy külföldi terrorszervezet támogatta volt a testvéreket.

Közben az egyik távoli rokon azt mondta, hogy a fivérek anyjához hétfőn mentőt kellett hívni, az apát infarktus érte. Az ABC televízió kedden közölte, hogy Tamerlan Carnajev percekkel a halála előtt telefonon beszélt az anyjával. "A rendőrség elkezdett lőni ránk, követnek bennünket. Szeretlek, mama" - idézte fia utolsó szavait Zubejdat Carnajeva az ABC-nek telefonon adott interjúban.

Az asszony erős akaratú vezetőként jellemezte fiát. Olyannak, aki hatással tud lenni az emberekre. Szavai szerint öccse, Dzsohar mindenben hallgatott a bátyjára. "Minden, amit Tamarlan mondott, törvény volt Dzsohar számára - így neveltem őket. Amit a báty mond, az öcsnek meg kell tennie. Ez felel meg az iszlámnak" - mondta az anya.

Zubejdat Carnajeva arról is beszélt, hogy fiai nagyon közel álltak hozzá, különösen Tamerlan. Az utóbbi években hívő muzulmánná vált, részben az ő ösztönzésére is. 2008-ban győzte meg idősebbik fiát az iszlám vallás felvételéről, mivel inni, cigarettázni kezdett, és túlságosan sokat foglalkozott a nőkkel.