Megszólalt a bostoni merénylő

Vágólapra másolva!
"Nem", ezt az egy szót tudta kimondani Dzsohar Carnajev kihallgatásakor, amikor arról kérdezték, hogy tudja-e fedezni az ügyvédi költségeit. A 19 éves fiú bátyja hírhedt volt radikális vallási nézeteiről.
Vágólapra másolva!

Egyetlen szót tudott kiejteni a száján kórházi kihallgatásakor a bostoni merénylet életben maradt gyanúsítottja: Dzsohar Carnajev "nemmel" válaszolt, amikor azt kérdezték tőle, hogy tudja-e fedezni az ügyvédi költségeit. A torkán és nyelvén megsebesült merénylő a kórházi kihallgatás többi részében írásban válaszolt a kérdésekre, miután ismertették vele az ellene felhozott vádakat. Mivel hangszalagjai is megsérültek, nemigen tud beszélni. Kérdésre válaszolva azt írta, hogy a rendőrségi hajtóvadászatban megölt bátyja, a 26 éves Tamerlan Carnajev volt a bostoni robbantások értelmi szerzője és szervezője, és az iszlám védelmében követte el tettét. Dzsohar azt is leírta, hogy bátyjával nem álltak kapcsolatban semmilyen nemzetközi terrorszervezettel.

Haragban volt a muszlimokkal az idősebb fiú

Tamerlan Carnajev éles szópárbajokba keveredett a cambridge-i muszlimokkal, akik ezért felszólították a mecset elhagyására; kérdéses az is, hogy a bostoni robbantásos merénylet lelőtt elkövetőjének a város mohamedán vallási vezetői meg kívánják-e adni a rituális végtisztességet - közölték hétfőn amerikai internetes híroldalak.

Az idősebbik Carnajev fivér először novemberben keveredett nyilvános konfliktusba a Bostoni Iszlám Társasághoz tartozó cambridge-i mecset híveivel. Félbeszakította a prédikációt, amikor abban az hangzott el, hogy a muszlimok ugyanúgy megünnepelhetik az amerikai függetlenség vagy a hálaadás napját, mint Mohamed próféta születésnapját. A Boston.com hírportál beszámolója szerint a fiatalember félrevonta a szónokot, majd dühödten hagyta el az imahelyet.

Januárban amiatt szakította félbe a prédikátort, mert az párhuzamot vont a próféta és Martin Luther King amerikai polgárjogi harcos között.

"Kafir (hitetlen) vagy!" - kiáltotta oda a hitszónoknak Tamerlan Carnajev. Yusifi Vali, a mecset szóvivője szerint a csecsen fiatalember azt kiabálta, hogy aki ilyet állít, az képmutató, és zavart okoz az ember fejében. Az egybegyűltek ezzel nem értettek egyet, és kiabálva, együttesen kiparancsolták őt a mecsetből.

Agresszívan hirdette a nézeteit

Sajtóértesülések szerint a 26 éves Tamerlan Carnajev, aki tíz évvel ezelőtt vándorolt be az Egyesült Államokba, négy-hat éve lett az iszlám radikális áramlatának követője. Felesége, Katherine Russell volt osztálytársai arról nyilatkoztak az NPR közszolgálati rádiónak, hogy nem kedvelték Carnajevet, aki agresszívan hirdette vallási nézeteit.

A feleség, miután egybekelt Carnajevvel, megszakította kapcsolatait az összes régi barátjával, és fejkendőt kezdett viselni. Amerikai lapok szerint a férfi korábbi barátnője - akit többször is megvert - szintén áttért a muszlim hitre.

Katherine Russell szerint a házasság, amelyből egy most hároméves kislány született, rosszul sikerült. A feleség nem tudott arról, hogy a férje terrorcselekményre készül.