Alvilági fegyverraktárat találtak Pozsonyban

Vágólapra másolva!
 Az ország történetének legnagyobb illegális fegyverraktárát találta meg a szlovák rendőrség, a Pozsonyban és egy főváros környéki településen felfedezett készletek vélhetően egy pozsonyi alvilági csoport tulajdonában voltak.
Vágólapra másolva!

Közel száz különböző lőfegyverre, kézigránátokra, több száz kilogramm robbanóanyagra és egyéb fegyverekre bukkant a szlovák rendőrség, a fegyverraktárak leleplezéséről Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány számolt be.

Az egyik raktárat egy pozsonyi garázsban leplezték le, itt 30 géppisztolyt, tucatnyi pisztolyt, több tucat gránátot, több mint húsz kilogramm robbanóanyagot, hét páncéltörő fegyvert és egyéb lőfegyvereket találtak. A másik fegyverdepó egy, a fővároshoz közeli településen lévő kertes ház pincéjében volt, itt közel negyed tonna, részben plasztik robbanóanyagot, 16 gépkarabélyt, kilenc páncéltörő fegyvert, tíz pisztolyt és sörétes fegyvereket találtak.

"Emlékeim szerint ez a legnagyobb illegális fegyverarzenál, amelyet a rendőrség története során sikerült lelepleznünk" - mondta a fegyverraktárak kapcsán Gaspar. Hozzátette: a fegyvereket nagy valószínűséggel a pozsonyi alvilág "Sykorovci" (cinegék) néven emlegetett csoportja használta.

A fegyverraktárakkal összefüggésben a rendőrség illegális fegyvertartás és bűnszövetkezet alapításának és támogatásának alapos gyanúja miatt indított eljárást egy 41 éves férfi, Juraj H. ellen, aki a rendőrök szerint az alvilági csoport megbízásából gondoskodott a fegyverek elhelyezéséről. Az ügyészség az esettel összefüggésben már kezdeményezte a férfi vizsgálati fogságba helyezését, ám ezt a bíróság elutasította.

A Sykorovci néven emlegetett alvilági csoport, annak 1997-ben meggyilkolt alapítója és főnöke, Miroslav Sykora (a sykora jelentése cinege) nevét viseli. A csoportot a kilencvenes évek pozsonyi alvilágának egyik első igazán jól szervezett bandájaként tartották számon. Alapítója, Miroslav Sykora egykor a neves moszkvai diplomataiskola növendéke volt, a pozsonyi sajtó az orosz és ukrán alvilági csoportokhoz és az akkori szlovák titkosszolgálati körökhöz közel állónak tartotta.

Sykorát 1997 februárjában egy géppisztolysorozattal gyilkolták meg a pozsonyi Holiday Inn szálló parkolójában. A gyilkosság elkövetőinek és esetleges megrendelőinek személye máig nem tisztázott. Egyes források konkurenciaharcot sejtenek a háttérben, mások titkosszolgálati megrendelést valószínűsítenek. Sykora halála után egykori csoportjának több állítólagos tagja tovább folytatta tevékenységét, néhányuk azóta gyilkosság áldozatává vált. A fegyverraktárak mostani felfedezése összefügghet a csoport egy vizsgálati fogságban lévő volt tagjának, Juraj Biliknek az elmúlt hetekben a csoport működéséről tett vallomásával.