Tizennégy órát úsztak az életükért

Vágólapra másolva!
Egy amerikai testvérpár 14 órát úszott, hogy partra jusson, miután a Karib-tengeren elsüllyedt a hajójuk. A hajó kapitánya és első tisztje is túlélte a balesetet, ők 23 órát töltöttek a vízben.
Vágólapra másolva!

"Élesen belénk hasított a felismerés, hogy a helyzetünk szinte kilátástalan. Szembe kellett néznünk azzal, hogy bármikor meghalhatunk: megfulladhatunk, felfalhatnak a cápák, ki is hűlhetünk, de elég, ha begörcsöl a lábunk, és nem tudunk tovább úszni" - mesélte a San Franciscó-i Dan Suski és nővére, Kate. A testvérpár április 21-én épp egy 90 kilós halat próbált kifogni a viharos Karib-tengeren, amikor elkezdett süllyedni a bérelt halászhajójuk.

Víz zúdult a kabinba, és elárasztotta a gépházat, ezért a kapitány rádión keresztül segítséget kért. Miután egyre több víz került a hajóba, a kapitány mentőmellényeket adott a testvéreknek, és azt mondta, ugorjanak ki - idézte fel a történteket kedden, telefonon keresztül a testvérpár az Associated Press munkatársainak.

A testvérek engedelmeskedtek a felszólításnak, és a kapitánnyal és az első tiszttel együtt a vízbe ugrottak. Kevesebb mint öt percen belül a hajó elsüllyedt. Körülbelül 13 kilométerre lehettek a St. Lucia sziget északi partjaitól, a hatalmas hullámok viszont összevissza dobálták őket. "A kapitány azt mondta, maradjunk együtt, a segítség már úton van, várnunk kell" - mesélte Kate Suski. Egy óra múlva viszont még mindig nem jött segítség, úgyhogy a testvérpár úgy döntött, úszni kezd, az eső és a hullámok miatt azonban nem látták a partot. Egy idő után egy repülő és egy helikopter is feltűnt a távolban, és elkezdett a környéken körözni, de nem vette észre őket, néhány óra elteltével pedig elkezdett lemenni a nap.

Amikor aztán már csak néhány méterre voltak a szárazföldtől, rájöttek, hogy egy meredek sziklafallal kerültek szembe, ami halálra zúzná őket, ha közelebb mennének, így addig úsztak, amíg éjfél körül egy homokos földnyelvet nem találtak. Kivonszolták magukat a partra, és miután kipihenték magukat, nekivágtak a sűrű bozótnak.

Három óra elteltével találkoztak végre egy férfival, aki épp kutyát sétáltatott. A férfitól, aki már hallott a balesetről a hírekben, vizet és sós kekszet kaptak, és megvárta velük a rendőröket is. A testvéreket ezután kórházba szállították, itt tudták meg azt is, hogy a kapitányt és a tisztet is kimentették, miután majdnem 23 órát töltöttek a vízben. A szigetállam turizmusért felelős minisztere szerint csodával határos, ami történt, és a testvérpár már szombaton hazarepülhet Miamiba.