A nagybácsi összehozta az olasz kormányt

Vágólapra másolva!
Két hónapja nem sikerült kormányfőt találni Olaszországban, mert egyik párt sem volt elég erős a kormányalakításhoz. A megoldást a nagykoalíció, vagyis a jobb és baloldal összeborulása hozta, amelyhez hozzájárult, hogy az új kormányfő, Enrico Letta nagybátyja a nagy vetélytárs Silvio Berlusconi közeli munkatársa.
Vágólapra másolva!

Létrejöhet az új kormány Olaszországban, az új kormányfő a balközép Enrico Letta lesz, a kormányhoz csatlakozik Silvio Berlusconi pártja is, de a volt kormányfő maga nem lesz miniszter - írta a BBC.

A választást ugyan két hónapja tartották, de azóta nem sikerült kormányt alakítani a kiegyensúlyozott erőviszonyok miatt. A választást a Demokrata Párt nyerte, de nem tudott többséget szerezni a felsőházban, így a koalíciós partnerével együtt sem volt meg a többsége.

Enrico Letta, a Demokrata Párt alelnöke szombaton tett látogatást Giorgio Napolitano államfőnél, aki felkérte kormányalakításra. A kormány hivatalosan vasárnap 11.30-kor tehet esküt.

A kormányt nagykoalíció fogja támogatni, a baloldali Demokrata Párt ugyanis a választáson legnagyobb riválisának számító, és csak néhány tizedszázalékkal lemaradó jobboldali Szabadság Népe nevű párttal lép koalícióra. A jobboldali párt élén a volt kormányfő, Silvio Berlusconi áll.

A BBC szerint a szemben álló felek kibéküléséhez az járulhatott hozzá, hogy Enrico Letta nagybátyja, Gianni Letta, Berlusconi egyik legközelebbi munkatársa. Politikai síkon persze ennél bonyolultabb volt a kiegyezés, a koalció feltétele volt az is, hogy a demokraták mondjanak le az előző kormány által bevezetett vagyonadóról, amely Berlusconiék kampánytémája volt.

Berlusconi nem lesz tagja a kormánynak, de ezzel együtt is fontos pozíciót szeretne kiharcolni neki a pártja - írta a BBC. Berlusconit adócsalással és kiskorú prostituálttal folytatott szexszel gyanúsítják, ugyanakkor a népszerűsége emelkedőben van, amely miatt egyre inkább megkerülhetetlen politikai szereplővé válik.

A kormányalakítás sürgős lett volna, mégis két hónapig húzták. Olaszország ugyanis magas államadóssággal küzd, a befektetők amiatt aggódtak, hogy félresiklik a válságkezelés a politikai patthelyzet miatt. Egyelőre nem derült ki, hogy az új kormány hogyan áll az előző kormány által elfogadott válságkezelő csomaghoz.