A dzsihádról diskurált a bostoni robbantók anyja

Vágólapra másolva!
Feltehetően egyik fiával beszélt a muszlimok szent háborújáról Zubeidat Carnajeva egy 2011-es telefonbeszélgetés során. A beszélgetést az orosz hatóságok rögzítették, és a napokban adták át az amerikaiaknak.
Vágólapra másolva!

Orosz lehallgatási jegyzőkönyvek szerint a dzsihádról (a muszlimok szent háborújáról) beszélgetett valakivel - aki egyik fia is lehetett - egy 2011-es telefonhívás során a bostoni robbantást elkövető testvérpár anyja. Ezt a CNN amerikai hírcsatorna jelentette, egy, az ügyben zajló nyomozást ismerő név nélkül idézett forrásra hivatkozva. A forrás szerint a beszélgetés homályos, a felvételt pedig a napokban bocsátották az amerikai hatóságok rendelkezésére az oroszok.

Orosz figyelmeztetések nyomán, még 2011-ben az FBI kihallgatta az idősebb Carnajev fiút, Tamerlánt, a radikális iszlámhoz való vonzódása miatt, de akkor nem találtak biztonsági kockázatot vele kapcsolatban. Az orosz hatóságok az anyjával, Zubeidat Carnajevával kapcsolatban is jelezték, hogy radikális ideológia követője lehet, ezért a nő is felkerült akkor az amerikai Nemzeti Terrorelhárítási Központ potenciális terroristákat azonosító központi adatbázisába.

Az FBI-t sok kritika érte, hogy nem ismerte fel, a potenciális fenyegetést Carnajevékkel kapcsolatban. A testvérpár április 15-én, a bostoni maratonon felrobbantott kuktabombáikkal három embert ölt meg, és több mint 200-at megsebesített. Az amerikai hatóságok hajtóvadászatot indítottak utánuk, amely során az idősebb fiú meghalt, de a fiatalabbat, Dzsohart sebesülten elfogták.

Itt megtalálja az összes cikkünket a bostoni robbantásól.