Karzai elismerte a CIA pénzes bőröndjeit

Vágólapra másolva!
Hamid Karzai afgán elnök elismerte, hogy az ellenőrzése alatt álló egyik hivatal az utóbbi tíz évben havi rendszerességgel készpénzt kapott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségtől.
Vágólapra másolva!

A Finnországban tartózkodó Karzai Kabulban közzétett közleménye a New York Times cikkére reagált, amely szerint a CIA hosszú időn át lefizette az afgán elnök munkatársait - írja az MTI.

Karzai kijelentette, hogy a CIA-től valóban érkeztek pénzek az afgán nemzetbiztonsági tanácshoz. Azonban az összegek nem voltak túl nagyok, és fontos célokra, például hadműveletek finanszírozására és egészségügyi célokra használták fel.

A New York Times szerint a CIA éveken át több tízmillió dollár készpénzt vitt bőröndökben és hátizsákokban Karzai hivatalába, hogy megőrizzék az amerikai befolyást Afganisztánban.

Az afgán elnök 2010-ben elismerte, hogy hivatala táskákban készpénzt kapott Iránból, segítségképpen az elnöki hivatal működtetéséhez. Már akkor megjegyezte, hogy az Egyesült Államoktól is érkeztek hasonló pénzek.

Még ha a lapban szereplő összegről van is szó, a kifizetések akkor is csak kicsiny töredékét jelentik annak a több százmilliárdos ráfordításnak, amelyet Washington Afganisztánra költött.

Az amerikai lap írása szerint az amerikai és az iráni támogatást is hadurak és politikai vezetők megvesztegetésére fordították. Hivatalos amerikai szervek nem fűztek kommentárt az értesülésekhez.

Egy Herát tartományi afgán képviselő - aki általában Karzai kormányát támogatja - a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy fontos kérdésről van szó, mert minden titkos pénz, amelyet az elnöki hivatal kap kémügynökségektől, ellentétes a nemzeti érdekekkel.