Megrázták a visító csecsemőket a japán síróversenyen

japán síróverseny, szumó, szelleműzés
Vágólapra másolva!
Tokió híres buddhista kolostorában megtermett szumóbirkózók ríkatják a kisbabákat, hogy a csecsemősírással űzzék el a gonosz szellemeket. A különös rituálén az a birkózó nyer, akinek a kezében hangosabban bömböl a gyerek.
Vágólapra másolva!

Az idén is megrendezték Japánban azt a hagyományos csecsemőbőgető versenyt, amelyen megtermett szumóbirkózók próbálják minél hangosabb sírásra bírni a karjaikban tartott kisbabákat. A több mint 400 éves hagyományra visszatekintő szertartást az egyik legnevesebb tokiói buddhista templomban, a Szenszodzsiban tartják minden tavasszal.

Forrás: AFP/Toru Yamanaka
A gyereksírás a szerzetesek szerint elűzi az ártó szellemeket (a képre kattintva galéria nyílik)

A verseny lényege, hogy a ringbe szálló szumóbirkozók egy-egy csecsemővel mérkőznek meg, és addig rázogatják, noszogatják a gyerekeket, amíg hangos sírásra nem fakadnak. Az a versenyző nyer, akinek a kezében a leghangosabban és a legtovább üvölt a gyerek.

A különös szertartással nem a gyerekeket akarják kínozni, a rituálét a résztvevők hite szerint éppen a babák érdekében kell elvégezni. Miközben ugyanis a gyerekek egymást túlüvöltve bömbölnek, az őket körbeálló buddhista szerzetesek a babák egészséges fejlődéséért imádkoznak. A hangos gyereksírás pedig - állítják -, elűzi a gyerekekre leselkedő gonosz szellemeket.