Amerika észak-koreai atomtól tart

Vágólapra másolva!
A Pentagon éves jelentése szerint Észak-Korea a folyamatos fejlesztéssel elérheti azt a technológiai fejlettséget, hogy az amerikai kontinensre is veszélyes legyen. A jelentés szerint az ázsiai ország jelenti a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államokra a térségben.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea atomtechnológiájának és nagy hatótávolságú ballisztikus rakétáinak fejlesztésével egyre közelebb jut azon hangoztatott célja felé, hogy atomcsapást mér az Egyesült Államokra - olvasható az amerikai védelmi minisztérium idei kockázatfelmérő jelentésében, amelyet a washingtoni kongresszus számára készítettek, és amely csütörtökön vált ismertté.

Elképzelhető, hogy Phenjan a folyamatosan fejlesztett Taepodong rakétákkal - ha sikerül ezek valamelyik változatából megbízható interkontinentális eszközt kialakítania - végül képes lesz elérni az Egyesült Államok valamely részét. Ha ezt fel tudják szerelni nukleáris töltettel, akkor megvalósítható az atomtámadás - véli a Pentagon a jelentés első változatában. A jelentés évenkénti elkészítésére törvény kötelezi a minisztériumot.

Észak-Korea decemberben útnak indított egy műholdat szállító háromfokozatú rakétát, és ez a fejlesztési siker "nagymértékben segíti" azokat a képességeit, amelyekhez nagy hatótávolságú ballisztikus rakétára van szükség. Phenjan ezzel párhuzamosan folyamatosan fejleszti atomfegyver-képességét, amit alátámaszt, hogy februárban kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és "bármikor képes újabb tesztekre" - állapítják meg a minisztérium szakértői.

"A ballisztikus rakéták és az atomtechnológia területén elért fejlesztési eredmények együttesen összhangban vannak Észak-Korea hangoztatott céljával, hogy képes legyen csapást mérni az Egyesült Államokra magán az amerikai kontinensen. Ha Észak-Korea folytatja a teszteket, és e programjaihoz felhasználja mindazt a kevés erőforrást, amely a rendelkezésére áll, akkor egyre közelebb kerül ehhez a célhoz, és közben a saját térségében is egyre inkább fenyegeti az amerikai erőket és szövetségeseiket" - olvasható a jelentésben. A Pentagon szerint Észak-Korea jelenti az Egyesült Államok elleni egyik legsúlyosabb biztonsági fenyegetést a térségében, mert atomfegyvereket és rakétákat fejleszt, fegyvertechnológiát ad el más országoknak, és "hajlamos a provokatív és destabilizáló magatartásra".

A jelentés rossz időszakban született, mert éppen felcsillant a remény, hogy a decemberi rakétafelbocsátás, a februári atomkísérlet, valamint az azt megtorló újabb ENSZ-szankciók, az Egyesült Államok és Dél-Korea Phenjan által atomcsapással való megfenyegetése és a két hónapig tartó amerikai-dél-koreai hadgyakorlat után enyhül a feszültség a Koreai-félszigeten - állapítja meg a Reuters. Észak-Korea április 23-án közölte, hogy atomhatalomként akar tárgyalni az Egyesült Államokkal, de ezt Washington rögtön és határozottan elutasította.