Meggyilkolták a volt kormányfő ellen nyomozó ügyészt Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Az ügyész Benazir Bhutto egykori kormányfő meggyilkolásának ügyében nyomozott, autóvezetés közben lőtte le két motoros. Az irányítás nélkül maradt autó még egy gyalogost is elgázolt. Az ügyben április végén helyezték házi őrizetbe az ugyancsak volt kormányfő Pervez Musarrafot.
Vágólapra másolva!

Meggyilkolták a Benazir Bhutto volt pakisztáni kormányfő elleni merénylet ügyében folyó nyomozás vezető ügyészét pénteken a fővárosban, Iszlámábádban - közölte a rendőrség. Csaudhri Zulfikar otthonából elindulva egy forgalmas úton vezette gépkocsiját, amikor fegyveresek két motorkerékpárról többször rálőttek. Az ügyészt, akit 12 lövedék talált el, kórházba szállították, de ott belehalt sérüléseibe. Testőrét is eltalálták, de ő túlélte a támadást. Zulfikar irányítás nélkül maradt autója elgázolt egy járókelőt, aki meghalt - mondta el egy rendőrtiszt.

Zulfikar személyi védelmét nemrég megerősítették, mert a Bhutto-ügyben nyomozó rendőrök több fenyegető levelet is kaptak, és volt olyan levél, amelyben a fenyegetők az ügyész nevét is említették. Az AFP szerint egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy kik lehettek az ügyész gyilkosai.

A volt kormányfőt nemrég helyezték őrizetbe

Bhutto asszony 2007-es meggyilkolása ügyében április végén egy pakisztáni bíróság 14 napra házi őrizetbe helyezte Pervez Musarraf nyugalmazott tábornokot, volt államfőt, aki 1999 és 2008 között volt hivatalban. Azzal vádolják, hogy nem tette meg a szükséges intézkedéseket Bhutto védelmére, aki csupán a meggyilkolása előtt néhány héttel tért vissza önkéntes külföldi száműzetéséből.

Bhuttót, aki két alkalommal is az ázsiai ország miniszterelnöke volt, az Iszlámábád tőszomszédságában lévő Ravalpindiben ölték meg egy öngyilkos, illetve lőfegyveres merényletben, rögtön az után, hogy egy választási nagygyűlésen több ezer híve előtt beszédet mondott. A merénylet körülményeit és a tetteseket mind a mai napig homály fedi.

Egy ENSZ-bizottság 2010-ben készített egy jelentést, miszerint nem lehet hiteles a Bhutto meggyilkolása ügyében lefolytatandó nyomozás, ha nem számol azzal a lehetőséggel, hogy a merényletben részt vett a pakisztáni hadsereg vagy a biztonsági erők más részlege.

Musarraf idén március 24-én tért haza külföldi száműzetéséből, hogy jelöltesse magát képviselőnek a május 11-i parlamenti választásokra, végül azonban nem kapott engedélyt erre, sőt egy bíróság április 30-án örökre eltiltotta őt attól, hogy közhivatalt viseljen. A volt államfő házi őrizet formájában előzetes letartóztatásban van egy másik váddal kapcsolatban is, miszerint államfőként szintén 2007-ben jogellenesen hirdetett ki rendkívüli állapotot és mozdította el állásukból az ország főbíráit. Musarrafot az Akbar Bugti beludzsisztáni szakadár vezető meggyilkolásában való bűnrészességgel is gyanúsítják. Ebben az ügyben még nem kellett megjelennie bíróság előtt.