Az ügyészség halálbüntetést kér Castróra

Vágólapra másolva!
A három nő elrablásával és nemi erőszakkal vádolt férfit vélt öngyilkossági hajlama miatt szigorú felügyelet alatt tartják. A bíró nyolcmillió dolláros óvadékot állapított meg. Az alig ötperces kihallgatásán Ariel Castro egy szót sem szólt.  
Vágólapra másolva!

Minősített emberöléssel is meg akarják vádolni a clevelandi Ariel Castrót, mert kegyetlenkedései miatt többször elvetélt legalább az egyik fiatal nő a három közül, akit a házában csaknem egy évtizeden át fogva tartott és sorozatosan megerőszakolt - közölte Cuyahoga megye ügyészsége. Ha a bíróság bizonyítottnak látja ezt a vádat, akkor a férfit halálra is ítélhetik.

A rendőrségi jelentés szerint az egyik nő, Michelle Knight legalább ötször vetélt el, mert Castro éheztette és verte. Az 52 éves volt iskolabusz-vezető ellen eddig négyrendbeli emberrablás és három rendbeli nemi erőszak miatt indítottak eljárást. "Az ohiói törvények halálbüntetést írnak elő azokkal a legelvetemültebb bűnözőkkel szemben, akik minősített emberölést követnek el" - jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Timothy McGinthy megyei ügyész. A halálbüntetés abban az esetben is kiszabható egy tettesre, ha erőszakos cselekedettel előidézte egy nő vetélését - tette hozzá.

Lauren Moore bíró nyolcmillió dollárban (több mint 1,8 milliárd forintban) állapította meg Castro óvadékát. Ez hárommillióval több, mint amennyit az ügyészség kért. A férfinak az összeg 10 százalékát kellene letennie ahhoz, hogy szabadlábon védekezhessen. Castro november óta munkanélküli, de ezt az összeget még abban az esetben sem tudná kifizetni, ha megvolna buszvezetői állása.

A bíró egyúttal megtiltotta a gyanúsítottnak, hogy kapcsolatba lépjen áldozatainak a családjával. Az alig ötperces kihallgatáson a vádlott nem szólalt meg; sem bűnösnek, sem ártatlannak nem vallotta magát.

Castrót vélt öngyilkossági hajlama miatt szigorú felügyelet alatt tartják. A férfi a rendőrség által megtalált, 2004-ben írt búcsúlevelében arra panaszkodott, hogy régen egy rokona molesztálta.

Az eddigi vallomásokból kiderült, hogy Castro a lányokat úgy rabolta el egyenként 2002 és 2004 között, 14, 16, illetve 20 éves korukban, hogy felajánlotta nekik, elviszi őket az autójával.

Két nőt, a 27 éves Berryt és a 22 éves Gina DeJesust kivizsgálás után már szerdán hazaengedték a kórházból, a 32 éves Knightot azonban, a jónak minősített állapot ellenére még csütörtökön is bent tartották. Nagyanyja, Deborah Knight szerint a nő súlyos halláskárosodást szenvedett, és a rendszeres ütlegelés miatt feltehetően plasztikai műtétet kell elvégezni az arcán. Knight a szabadulása óta sem a nagyanyját, sem az anyját nem akarja látni, pedig a két szülő Floridából utazott el Clevelandbe, hogy meglátogassa. A nő csak két testvérének engedte meg, hogy felkeresse a kórházban.

Knighttól elrablása előtt nem sokkal a gyámhivatal elvette 3 éves kisfiát. Amikor Castro elrabolta, családtagjai nem keresték, mert azt gondolták, hogy világgá ment.

Ariel Castro hétfőn őrizetbe vett két fivérét, az 54 éves Pedrót és az 50 éves Onilt csütörtökön szabadon engedték, mert az áldozatok egyike sem tett rájuk terhelő vallomást.