Rovarokkal az éhínség ellen

Vágólapra másolva!
Rovarok evésével pótolhatná az emberiség a hiányzó tápanyagokat egy frissen megjelent ENSZ-jelentés szerint. A rovarfogyasztás nem csak ahhoz járulhatna hozzá, hogy többen lakjanak jól, hanem a környezetszennyezést is csökkentené.
Vágólapra másolva!

Bogarakkal, rovarokkal és darázsfélékkel egészítené ki az emberiség étrendjét az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy tanulmány szerint. A rovarok jelenleg élelmezési szempontból kihasználatlannak számítanak a szervezet szerint, pedig tenyésztésük az élelmiszerhiány egyik lehetséges megoldása lehetne. Világszerte több mint kétmilliárd ember egészíti ki étrendjét rovarokkal. A jelentés írói azzal is tisztában vannak, hogy a nyugati emberek bogarakkal szembeni undorát nehéz lesz leküzdeni.

Ehető rovarok egy kínai piacon Forrás: Avlxyz (Flickr CC-BY-SA)

"Az ízeltlábúak mindenhol megtalálhatók, gyorsan szaporodnak, és kicsi az ökológiai lábnyomuk" - idézi a BBC online kiadása a FAO-jelentést. A rovarok mellett szól, hogy magas a protein-, zsír- és ásványianyag-tartalmuk. Különösen az alultáplált gyermekek számára szolgálhatnak fontos táplálékforrásul.

Az ízeltlábúak nagyon hatékonyan alakítják át a táplálékukat elfogyasztható hússá. A tücskök például tizenkétszer hatékonyabbak a marhánál egységnyi adag protein létrehozásában. A rovartenyésztés azért környezetbarátabb a hagyományos haszonállatok tartásánál, mert lényegesen kevesebb üvegházhatású gáz termelődik egy rovarfarmon, mint például egy sertéstelepen.

A FAO-jelentés szerint a nyugatnak az élelmiszeripar segíthetne elfogadtatni az új típusú csemegéket. Új receptekkel és az éttermi menükbe való felvétellel lehetne az ízeltlábúak ázsióján javítani. Nem mindenhol közelítenek undorral az új tápanyagforrás felé, Afrika déli részén például egyes hernyófajták luxuscsemegének számítanak, és magas áron kelnek el a helyi piacon.