Tízmillióért kelt el egy fotó Maóról

Vágólapra másolva!
Több mint tizenkétmillió forintnak megfelelő jüanért kelt el egy Mao Ce-tungról készült portré. A kép különlegessége, hogy az egykori kínai elnök felesége készítette.
Vágólapra másolva!

A 340 ezer jüanért eladott Mao Ce-tung portré 1961-ben a Lu-hegységben készült Mao Ce-tungról. A kínai kommunista vezér gyakran választotta ezt a hegységet vakációja színhelyéül. A kép különlegessége, hogy Csiang Csing, Mao negyedik felesége állt a kamera másik oldalán.

Mao Ce-tung és Csiang Csin (képünk illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons

A Huacsen aukciósház tudta, hogy ritkaság kerül kalapács alá, ám a kép iránti érdeklődést alábecsülték. Úgy számítottak, hogy egymillió forintnak megfelelő jüan fog befolyni a "Mao elvtárs a legragyogóbb Nap a világ népeinek szívében" fotó eladásából.

Az angol nyelvű China Daily pártlap szerint Csiang Csing tárgyai és munkái még Kínában is ritkán kerülnek árverésre. A Mao Ce-tungról készült fotó ráadásul nagyméretű. Az álló formátumú kép hosszabbik oldala 45,5 centiméteres, rövidebbik oldala 37 centiméter. Az aukción több, Mao idejéből származó fotó is kalapács alá került, amelyeken az egykori pártvezért pártkonferenciákon, államközi találkozókon és kínai körútjain lehetett látni.

Csiang Csing a kínai történelem ellentmondásos személyisége. Komoly szerepe volt a kulturális forradalomban, magas tisztséget töltött be a Kínai Kommunista Pártban. Mao 1976-ban bekövetkezett halála után négy évvel pedig már a "négyek bandája" nevű ultrabalos csoport egyik vezetőjeként állt bíróság elé. A kulturális forradalom idején elkövetett szörnyűségek egyik fő felelőseként halálra ítélték, ám büntetését végül életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatták. Csiang Csing 1991. május 14-én, 77 éves korában lett öngyilkos, kihasználva az alkalmat, hogy egészségi állapotára való tekintettel elhagyhatta a börtönt.

A kínai műkincspiacon a Mao elnöksége alatt készült tárgyak iránt egyre nő a kereslet. A China Daily által megszólaltatott szakemberek szerint a magángyűjtők és a múzeumok egyaránt versenyeznek a régi Kínáról készült képekért.