Megszállta az EU az olajóriások irodáit

Vágólapra másolva!
Meglepetésszerű ellenőrzést tartott az Európai Bizottság a BP-nél és a Shellnél, hogy kivizsgálja azokat az állításokat, melyek szerint az olajóriások összejátszottak egymással, hogy az árakat manipulálják - írja a Guardian. Tíz éve folyó trükközést gyanítanak.
Vágólapra másolva!

A BP, a Shell és más nagy olajtársaságok egységeiben tartott rajtaütésszerű ellenőrzést az európai hatóságok, hogy kivizsgálják az ármanipulációról szóló vádakat.

Az Európai Bizottság azt közölte, hogy a munkatársai Londonban, Hollandiában és Norvégiában vizsgálódtak. Az olajtársaságokat ért vádak szerint összejátszottak, hogy torz árakat közöljenek az illetékes szervezetekkel, ezzel manipulálják több olaj- és bioüzemanyag fajta publikált árát.

A bizottság szerint a vélt összejátszásnak, ami több mint egy évtizede mehet, nagy hatása volt az árakra, és kárt okozhatott a vevőknek.

Az uniós hatáságok nem közölték a vizsgált cégek nevét, de a BP, a Shell, a norvég Statoil és a Platts olajárközlő ügynökség is megerősítette, hogy vizsgálják őket.

"Minden ilyen viselkedés sértheti az európai trösztellenes szabályokat, amelyek tiltják a kartelezést és a piaci erőfölénnyel való visszaélést" - közölte az EU. "A közzétett árakban egy kis torzításnak is óriási hatása lehet a nyersolaj, a finomított olaj és bioüzemanyagok árára" - tették hozzá.