Iraki gyilkosságokért ítéltek el egy amerikai katonát

Vágólapra másolva!
A 2009-ben történt incidens volt az iraki misszió ideje alatt elkövetett egyik legsúlyosabb bűncselekmény az amerikai csapatoknál. A katona öt embert ölt meg egy katonai klinikán. Ügyvédei szerint depressziós és kétségbeesett volt.
Vágólapra másolva!

Letöltendő életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön egy amerikai katonát, aki négy évvel ezelőtt Irakban egy katonai klinikán megölt öt embert. A Lewis-McChord katonai támaszponton működő hadbíróság szerint John Russell őrmester előre megfontolt szándékkal követte el a gyilkosságokat, ezért csütörtökön maximális börtönbüntetést szabott ki rá.

A 14 évi háborús tapasztalattal rendelkező veterán vádalku keretében elismerte, hogy nem előre megfontoltan ugyan, de elkövette a gyilkosságokat, és a katonai ügyészség ennek fejében nem kért ellene halálbüntetést. A vádalku szerint azonban az ügyészség megpróbálhatta bizonyítani, hogy a vérengzés előre megfontoltan történt.

A 2009-ben történt incidens volt az iraki misszió ideje alatt elkövetett egyik legsúlyosabb bűncselekmény az amerikai csapatoknál, és kérdéseket vetett fel a szolgálat megpróbáltatásain átesett katonák lelki állapotával kapcsolatosan. Russel ügyvédei a per során arra hivatkoztak, hogy védencük a gyilkosság idején depressziós és kétségbeesett volt. Egy katonai elmeorvosi szakbizottság meg is állapította, hogy Russel elmezavarra utaló súlyos mélakórban szenvedett és a harci cselekmények miatt stresszes állapotba került.

A vádlott egyik ügyvédje felhívta a figyelmet arra, hogy napokkal a gyilkosság előtt Russel alvászavarokkal küszködött, dadogott és segítségért kiáltott, parancsnokait pedig annyira aggasztotta állapota, hogy elvették tőle a fegyverét, és elmegyógyászati kezelésre küldték.

Az ügyészek viszont azzal érveltek, hogy Russel csak tettette magát, korai nyugállományba helyezését akarta elérni, mivel felmerült ellene a szexuális zaklatással gyanúja, ami kisiklathatta volna katonai karrierjét és megfoszthatta volna a katonai szolgálattal járó anyagi előnyöktől. Miután az őt vizsgáló elmegyógyász közölte vele, hogy nem hajlandó őt felmenteni a szolgálat alól, a klinikán lövöldözni kezdett, és megölt két beteget, két kórházi dolgozót és még egy személyt. A pszichiáter csak úgy úszta meg a lövöldözést, hogy kiugrott az ablakon.