Vágólapra másolva!
A bebörtönzött Julija Timosenko mögött álló párt, Vitalij Klicsko boxoló Ütés nevezetű pártja és az ukrán Szabadság párt megegyezett, hogy közösen indulnak harcba a kormányon lévő Viktor Janukovics ellen a következő elnökválasztáson.
Vágólapra másolva!

Összeállhatna egy Együtt 2015 nevű formáció Ukrajnában, miután a három ukrán parlamenti ellenzéki párt szombati kijevi tüntetésén bejelentette, hogy közös jelöltet fog állítani a soron következő elnökválasztásokon.

Arszenyij Jacenyuk, a bebörtönzött volt kormányfő, Julija Timosenko mögött álló Haza párt frakcióvezetője, valamint Vitalij Klicsko, az UDAR (Ütés) és Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság párt elnöke nyilatkozatot írtak alá, amelyben leszögezik, hogy amennyiben egyfordulóssá válik az elnökválasztás, már az elején közös jelölttel indulnak, ha pedig továbbra is kétfordulós marad, akkor a második fordulóba bejutó ellenzéki jelöltet mindhárom párt támogatja.

A kormányzó Régiók Pártja ugyanis népszavazást készül kiírni, amelyben egyebek mellett szorgalmazza, hogy a 2015-ben esedékes elnökválasztás egyfordulós legyen. Várakozásuk szerint Viktor Janukovics elnöknek ezzel jobb esélyei lennének, hogy ismét megszerezze az államfői posztot.

Szombaton a három ellenzéki párt közös tüntetést rendezett az ukrán fővárosban, ezen becslésük szerint mintegy 50 ezren vettek részt.

Ezzel egy időben a Régiók Pártja antifasiszta megmozdulást tartott Kijevben, amelyen a párt és a belügyi szervek közlése szerint több mint 40 ezren vettek részt. Ezen az eseményen részt vett Olekszandr Jefremov parlamenti frakcióvezető, aki szerint a megmozdulással azt kívánták jelezni, hogy Ukrajna az európai közösséghez kíván közeledni, és ellenzik a fasiszta tendenciák térnyerését az ukrán társadalomban.

Az ellenzék felvonulását a belvárosban egy incidens zavarta meg. A Szabadság párt (Szvoboda) aktivistái összeverekedtek több tucat ismeretlennel. Az ellenzék közlése szerint ez utóbbiak provokálták a verekedést, azzal, hogy gázspray-vel fújták le a tüntetőket. A rohamrendőrök percek alatt szétválasztották a két szemben álló csoportot. Az incidens során ugyanakkor egy ukrán újságírónő és egy fotóriporter is megsérült, az előbbit kórházba kellett szállítani.