Cameron eurószkeptikus szellemekkel küzd

Vágólapra másolva!
A brit konzervatívok veterán politikusa támadta a szintén konzervatív kormányfőt azért, mert túl nagy teret enged az eurószkeptikusoknak. A brit elszakadási gondolat egyre erősebb.
Vágólapra másolva!

Geoffrey Howe, korábbi brit miniszterelnök-helyettes támadta David Cameron kormányfőt azért, mert eurószkeptikus nyilatkozatokat tesz - írta a Guardian. A Margaret Thatcher kormányának leghosszabb ideig szolgáló minisztere ugyan maga is konzervatív, mint a jelenlegi kormányfő, de ez nem tartja vissza a kemény bírálattól.

Az idős politikus szerint Cameron kiengedte a szellemet a palackból azzal, hogy kritizálja az Európai Uniót, illetve Nagy-Britannia benne elfoglalt helyét. Úgy tűnik, ezzel elveszíti a pártja fölötti kontrolt - állítja Lord Howe, aki szerint a párt belső vitájából sikerült országos vitát generálnia a kormányfőnek.

A brit Konzervatív Párt megosztott az uniós ügyekben, általában nagyobb szabadságot akar az eurószkeptikus oldal, a szélsőségesek pedig a kilépést is támogatnák. A kormányfő nyilatkozatával a párt belső magjában is repedést okozott Howe szerint.

David Cameron egyre több engedményt tesz az eurószkeptikusoknak, például belengette, hogy népszavazásra bocsátanák az uniós tagságot. 20 százalékra nőtt a brit függetlenségpárt népszerűségi indexe, ez már megközelíti a konzervatívok 27 százalékos támogatottságát (a Munkáspárt vezet 37 százalékkal). A függetlenségiek előretörése a konzervatív eurószkeptikusokat erősíti.