Nem vezethet, de a Mount Everestet megmászta

Vágólapra másolva!
Érdekes rekordokkal bővült a Mount Everest (Csomolungma) története a hét végén: először mászta meg egy hegymászó ugyanabban a szezonban mindkét oldaláról a világ legmagasabb hegycsúcsát, és első ízben kapaszkodott fel rá szaúd-arábiai nő.
Vágólapra másolva!

Hétvégén több elsőséget is ünnepelhettek a Mount Everesten: Raha Moharak az első nő a vallási szigoráról ismert országból, aki meghódította a csúcsot, egyben ő az eddigi legfiatalabb az egész arab térségből, aki feljutott a hegyre. Tekintve, hogy az 1986-os születésű Moharak egy olyan országból származik, amelyben a nők még autót sem vezethetnek, legalább olyan nehéz volt meggyőznie családját, hogy engedjék el az expedícióra, mint megmászni a hegyet - írta a fiatal nő sikeréről tudósító BBC. Raha Moharak Dzsiddában született, manapság Dubajban él. Csapatában egy katari és egy palesztin hegymászó is volt.

Szintén hétvégi rekord, hogy David Liano González lett az első a hegymászók sorában, aki ugyanabban a szezonban az északi és a déli oldaláról is megmászta a 8848 - más mérések szerint 8850 - méteres hegycsúcsot Nepál és Kína határán. A 33 éves sportember május 11-én vágott neki a második küldetésnek a tibeti oldalról, és az expedíció szervezője szerint vasárnap hajnalban ért fel. González immár ötödik alkalommal jutott fel a világ legmagasabb pontjára, ahová vasárnap reggel amúgy több mint százan kapaszkodtak fel.